"Vi stämmer landstinget på 40-70 miljoner kronor"

Nu stängs dörren för Textilsservice och i dag inleds MBL-förhandlingar. Ett trettiotal anställda varslas om uppsägning.- Vi kan inte hindra landstinget att bygga en egen tvätt, men kommer att stämma dem om avtalet sägs upp utan saklig grund, säger produktionschefen Rolf Öberg, Textilservice.

Nu stängs dörren för Textilservice, för vilken gång i ordningen, vad gäller tvättsåpan med landstinget. "Företaget kommer att stämma  landstinget för avtalsbrott, säger produktionschefen Rolf Öberg, Textilservice. FOTO: Lena Leffler

Nu stängs dörren för Textilservice, för vilken gång i ordningen, vad gäller tvättsåpan med landstinget. "Företaget kommer att stämma landstinget för avtalsbrott, säger produktionschefen Rolf Öberg, Textilservice. FOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2009-04-01 06:00
I går kom den överraskande vändningen i tvättsåpan när landstingsrådet Kent Ögren (S) avslöjade att landstinget kartlagt möjligheterna för att starta en tvätt i egen regi om avtalet hävs. Något som landstingsstyrelsen också beslutade om i går.
MBL-förhandlingar
- Vi har tidigare hört rykten inom företagsledningen om ett tvätteri så vår personal har frågat om det på våra informationsmöten. Vi har svarat personalen att Textilservice har kvar tre år på tvättavtalet med landstinget,vilket stämmer, säger produktionschefen Rolf Öberg.
Nu har dock landstinget valt att säga upp avtalet i förväg på grund av att man anser att Textilservice inte följt avtalet. Då gäller sex månaders uppsägningstid.
- Vi räknade kallt med ett negativt besked i landstingsstyrelsen och då blir det första som görs under onsdagen att starta MBL-förhandlingar. Totalt berörs 30-40 anställda om landstingstvätten försvinner från företaget.
- Om landstinget väljer att bygga ett eget tvätteri är det deras sak. Från Textilservices sida anser vi dock inte att landstinget har saklig grund att säga upp pågående avtal och ska stämma dem i tingsrätten på mellan 40-70 miljoner i skadestånd. Beloppet bygger dels på företagets innestående fodringar på tio miljoner men även kostnader för investeringar i nya textilier, två plaggautomater på Sunderby sjukhus och skada av vårt varumärke, säger Öberg.
"Vi får bara kritik"
Produktionschefen anser att landstinget bedriver en förtalskampanj mot Textilservice, särbehandlar företaget och underkänner deras plagg. 2005 bytte företaget från Berendsen till Textilservice, men får inte leverera operationskläder märkta Berendsen till landstinget för att de anses vara patientfarliga.
- Vi får aldrig någon arbetsro utan bara kritik hela tiden. Vi har i dag ingen relation med landstinget utan för dialoger med advokater. När jag tar upp något med vaktmästaren på Sunderby blir jag i stället hänvisad till Göran Wallo. Det är en helt absurd situation, säger Öberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om