"Vi ska tänka stort och ha ett värdskap i världsklass"

Utvecklingsprojektet Harads – världens mest hållbara high-end destination präglas av delaktighet, ”Vi har kommit överens om att vi ska ha mod att vara annorlunda och sticka ut. Vi ska vara storslagna”, säger Britta Jonsson Lindvall, projektledare.

Loggers Lodge ägs av Eric Borg, Pure Lapland. En sak som deltagarna i utvecklingsprojektet kom överens om är att designen ska bottna i bygdens identitet.

Loggers Lodge ägs av Eric Borg, Pure Lapland. En sak som deltagarna i utvecklingsprojektet kom överens om är att designen ska bottna i bygdens identitet.

Foto: Josefin Wiklund

Boden2022-02-05 19:01

Projektet har startat flera processer. Det upphör inte bara för att själva projektet nu är slutfört, utan fortlever. Flera processer är inte färdiga.

High-end kallas de gäster, som är beredda att betala mer sina turistresor och det exklusiva.

Kärnan i projektet är att entreprenörer inom besöksnäringen, som är verksamma utefter Lule älv från Storklinten till Jokkmokk, har träffats och kommit överens om vad de står för - balans, lycka och design. Det handlar om mycket - allt från att driva små anläggning, bjuda på det som är äkta och genuint till att designen ska bottna i bygdens identitet.

– Det blir så mycket enklare att samarbeta. Att vi samarbetar gör det också hållbart både ekonomiskt och socialt. Det vi gör ska vara genomtänkt, säger Britta Jonsson Lindvall.

Projekt har även handlat om praktiska saker som att det ska finnas laddstolpar på alla anläggningar.

– Det har vi nu och några av oss har köpt in elbilar, men det är en process som sker steg för steg.

Grunden var att deltagarna skulle jobba med certifiering via Nature’s best, som är Sveriges enda hållbarhetsmärkning för naturbaserade upplevelser.

– Det är ett system, som kvalitetsmärker ekoturismföretagares verksamheter. Det är ett program, som varje enskilt företag går igenom.

Några är certifierade och andra håller på att bli det.

– Vi har också haft en visningsresa för reseagenter från olika länder, som blev jättelyckad. De fick landa här i Harads och slapp stressa runt på olika ställen.

Alla företag fick presentera sig under sociala former.

– De förstod vad vi har ett erbjuda och fick senare också besöka anläggningar. Vi har jobbat fram en digital visningsresa och gjort en grund för det, som alla företag har tillgång till. De flesta företagen har spelat in korta filmer.

Britta Jonsson Lindvall tillägger, att de jobbat fram ett underlag för att bilda en stiftelse. Syftet är att inom besöksnäringen främja entreprenörskap, nyföretagande, miljösatsningar, infrastruktur och utbildningar för en hållbar utveckling och mångfald i skog och mark i Bodens kommun.

– Allt är klart med det och det har varit ett gediget jobb. Det är en insamlingsstiftelse och Bodens turism ska vara huvudman. Det som återstår är att få fram en styrelse, som ska behandla ansökningarna som kommer in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!