Flyktingmottagandet fungerade inte så bra i Boden. För att lösa problemen drogs projektet Klondyke, ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen, Bodens kommun och Migrationsverket, drogs igång förra året.
Läraren Hashmatallah Ahmadi kom från Afghanistan till Boden för drygt två år sedan. Han berättar att här på Klondyke får eleverna en introduktion till det svenska samhället.
– En del vet inte vad de får göra, och inte göra, här i Sverige. Så vi lär dem. Och vi förklarar att här i Sverige spelar det ingen roll vilken religon du har. Alla är lika värda, säger han.
Det finns 200 elever och sex lärare på skolan. Minst 100 elever är på plats dagligen.
Klondyke gör att friktionen mellan de nyanlända och Bodensarna minskar, enligt projektets medarbetare.
Tobias Billström som fick sig en rundtur på skolan och gillade vad han såg.
Ska det vara upp till lokala initiativ att få flyktingmottagandet att fungera?
– Det krävs att man ger utrymme för de människor som vill engagera sig. Jag tror vi har en tendens att vi är lite för engagerade i att myndigheter och kommuner ska lösa allt till hundra procent. Jag är inte säker på att det är en bra metod för att bygga integration. Det är vi som lever i det här landet som ska ställa upp och hjälpa de människor som kommer hit.
Enligt ministern råder det just nu "bråda dagar". Sverige tar emot 2 000 flyktingar i veckan.
Enligt en undersökning som Sveriges radio presenterade för några dagar sedan gillar var femte norrbottning Sverigedemokraternas invandringspolitik. Kommentar?
– Då undrar man om människor tittat på hur det ser ut i statistiken i övrigt. Hur många människor som jobbar inom vårdsektorn i övre Norrland. Om de människorna plockas ut ur systemet i morgon, med motiveringen att de har fel bakgrund, vad händer då med vården?
Vad känner du när du hör om SR:s undersökning?
– Vi har rätt mycket att jobba med, om man säger så. Jag tror den här valrörelsen kommer bli en vattendelare. Jag ingår i en regering som tydligt sagt att vi ska ge skydd åt människor som behöver det. Sedan ska man inte sticka under stol med de utmaningar som finns.
Tillfälliga asylboenden i privat regi är något som öppnats i både Vuollerim och Porjus i sommar. Den typen av boenden är något som Billström "vill komma bort ifrån".
– Alliansen har i sitt valmanifest sagt att Migrationsverket ska ha möjlighet att driva boenden i egen regi, då kan man komma bort från de tillfälliga asylboendena som skapar konflikter med kommunerna, säger han.
Fotnot: Boden är den kommun i Norrbotten som tar emot flest invandrare med uppehållstillstånd. De har tagit emot 130 personer, jämfört med Luleå som tar emot mellan 80-100 personer.