"Vi hoppas lära oss mer om Kina"

En delegation från näringslivskontoret och Bodenföretagare på tolv personer åker på en studieresa till Kina. Företagarna bjuds på halva resekostnaden.- Vi hoppas lära oss mer om Kina och knyta företagskontakter, säger näringslivschefen Jeanette Nilsson.

Jeanette Nilsson .FOTO: Lotta Nilsson

Jeanette Nilsson .FOTO: Lotta Nilsson

Foto: Lotta Nilsson

BODEN2010-09-25 06:00
NSD har tidigare berättat att Kalix kommun har kontakter med Lanzhou i Gansu-provinsen som ligger i norra Kina. Provinsen har en befolkning som ungefär motsvarar Sveriges befolkning. Samarbetet har handlat om utbildnings- och näringslivsfrågor. Nu har Kalix kommun skickat ut en inbjudan till länets kommuner om de är intresserade att nyttja dessa kontakter och åka på en egen studieresa. Bodens näringslivs- och utvecklingschef Jeanette Nilsson har nappat på inviten.
Fyra åker från näringslivskontoret
Delegationen från näringslivskontoret består även av kontorschefen Erik Svensson, lärcentrums chef Anita Hedberg och näringslivsstyrelsens ordförande Åke Eltoft. Till dags datum har åtta företagare anmält sig till den 10 dagars studieresan till Kina som går på 18 000 kronor per deltagare med logi och mat inräknat. Det är Handelskammaren som håller i arrangemanget.
- Vi har sökt extern finansiering i form av bygdemedel till resan så resekostnaden belastar inte kommunens budget. Företagarna får halva kostnaden betald. Besöket ska ses som en erfarenhetsutbytesresa. Kalix har ju jobbat mycket med att utbyta erfarenheter med regionen i Kina.
- Totalt är vi 28 som åker till Kina. Vi ska ha ett möte i början av oktober där vi gör färdigt programmet. Boden är den enda kommun som har med sig företagare. Den maximala kostnaden kommer att ligga på runt 72 000 kronor.
Några företag som anmält sig är bland annat Peab, Sillentium, Formsmedjan, Vittjärvhus, Skyltfabriken, Pionjären.
- Det som är viktigt är vad vi som liten kommun kan erbjuda själva och sälja till Kina. Miljöåtervinning och energi är rubriken för resan. Ingen har kunskap om Kinamarknaden och vi måste lära oss det här och försöka hitta ett eget nätverk.
- Därför känns det förnämligt att få komma in i landet via Kalix kommun och ta del av det arbete som de redan påbörjat, säger Jeanette Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om