"Vi får inga besked"

17 anställda varslades i somras om uppsägning på Bodensågen. Hittils har fyra slutat och tre till är på väg ut i arbetslöshet under oktober. - Om tre månader tar avtalet slut. Vi får inga besked alls, säger Håkan Nilsson, fackligt ombud.

Håkan Nilsson, facklig förtroendeman på Bodensågen är besviken över den knappa informationen om vad som ska hända de sjutton varslade.

Håkan Nilsson, facklig förtroendeman på Bodensågen är besviken över den knappa informationen om vad som ska hända de sjutton varslade.

Foto: Lena Leffler

BODEN2009-09-30 06:00
Till nyår är det drygt fyra år sedan Bodensågen övertogs av ägaren Ingemar Nilsson, Norra Skogsägarnas förre verkställande direktör. När det femåriga avtalet slöts med SCA var det också tänkt att verksamheten skulle övergå i bolagets ägo 2010.
"Arbetsbrist"
I juni skrev NSD om att sjutton anställda hotades med uppsägning på grund av "arbetsbrist". Det berodde på att ägaren Ingemar Nilsson och SCA inte var överens om ett framtida övertagande. Enligt Nilsson var det därför helt naturligt att varsla personalen under förhandlingen och målsättningen i somras var att få till stånd ett långtidsavtal. När förhandlingen skulle vara avslutad hade han inga besked om. Ännu vet inte personalen hur fortsättningen ser ut.
- Vi är fortfarande uppsagda allihopa, chefer som anställda. I dag har tre, fyra vikarier fått sluta och tre fastanställda med fyra månaders uppsägningstid går i oktober. Bodensågen är helt beroende av SCA och de tio anställda som fortfarande jobbar kvar vet inte vad som ska hända. Det sägs att Bodensågen bara ska sköta hyvling och impregnering. Men ingen vet något mer, för företagsledningen har inte informerat de anställda. Vi försöker också förtvivlat få ett svar från SCA i Piteå, säger Håkan Nilsson, facklig förtroendeman.
Hänvisar till vd
NSD pratar med ägaren Ingemar Nilsson och frågar om de anställdas framtid och förhandlingarna. Han vill inte svara utan hänvisar vidare till Magnus Lundström, verkställande direktör för Bodensågen.
- Jag tycker det är brukligt att vd ska svara på den frågan. Jag är inte så insatt i den dagliga verksamheten, säger ägaren Ingemar Nilsson.
Nu handlar det om det blir några jobb kvar på din såg?
- Du får prata med verkställande direktören, säger Ingemar Nilsson.
Målsättningen enligt sågens verkställande direktör Magnus Lundström är att träffa ett avtal efter nyår, trots att förhandlingarna inte gett något hittills.
Olika uppsägningstider
- Det stämmer att vi inte har något avtal i dagsläget eller skrivet något heller. Jag har ingen kommentar till den anställdes uppgift om att sågen bara ska sköta hyvling och impregnering.
De sjutton anställda som varslats har olika långa uppsägningstider. Lundström medger att fyra personer slutat på företaget och närmast löper ytterligare tre anställdas uppsägningstid ut under oktober.
- Så i dagsläget vet vi inte om de kommer att sluta, säger han.
Bodensågen har ingen information om att de ska få fortsätta heller?
- Nej, säger Magnus Lundström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om