Jantien van Haaften, chefsveterinär på Hästkliniken i norr, säger att det finns behov av en klinik som tar emot hästar dygnet runt på grund av det stora antalet hästar i norr. De senaste siffrorna på antalet hästar gjordes 2016 av Jordbruksverket och då uppskattades antalet till 5 700 stycken.
Det som krävs för att en klinik ska kunna ha jourmöjlighet är bland annat kompetens, tillräcklig mängd personal och tillräckligt med intäkter för att täcka alla kostnader, säger hon.
Men det är en veterinärbrist, inte bara i Sverige utan också i andra länder.
– Vi skulle hemskt gärna ha jour men vi måste ha veterinärer för att kunna ha det. Man kan inte arbeta 24 timmar om dygnet. Men jag har ingen aning om hur man kan locka fler studenter att bli veterinärer.
SLU:s hästklinik i Uppsala är den nordligaste hästkliniken med möjlighet att ta emot akutfall dygnet runt. En hästkirurg kommer upp till Hästklinken i norr ungefär en gång i månaden – men bara för planerade operationer. I Umeå finns en hästklinik som dock inte har jour eller operationsmöjlighet, enligt Jantien van Haaften.
Att ha tillgång till jouröppna kliniker kan också vara skillnaden mellan liv och död.
– Jag har varit med om att behöva avliva på grund av omöjligheten vid jour eller för att annan typ av vård inte finns, som när hästen fått en fraktur eller behöver intensivvård, säger Jantien van Haaften.