Verksamheten tvärdog – nu ytterst levande igen

På kvinnodagen var det fullt ös på Folkets hus i Boden. Två dagar senare, 10 mars i år, tvärstängde hela verksamheten. "Vi har verksamhet på bredden igen, men med färre besökare", säger Åke Sundberg, ordförande.

"Vi har bredden och djupet på verksamheten igen, men med betydligt färre åskådare, säger Åke Sundberg, ordförande. Så det Folkets hus förlorar är intäkterna från en större publik. Lena Goldkuhl, vice ordförande.

"Vi har bredden och djupet på verksamheten igen, men med betydligt färre åskådare, säger Åke Sundberg, ordförande. Så det Folkets hus förlorar är intäkterna från en större publik. Lena Goldkuhl, vice ordförande.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Boden2020-10-23 14:30

Nu har verksamheten börjat att återhämta sig.

– Vi vill berätta att vi är en ytterst levande förening, säger Lena Goldkuhl, vice ordförande.

De senaste fem åren har föreningen visat ett litet överskott. I år gör de ett coronaunderskott, som dock blir mindre tack vare statens extra stöd till kultursektorn. Det man förlorar är intäkterna från en större publik.

Normalt har Folkets hus i Boden 45 000 registrerade besökare per år, varav 22 000 på bio, 17 000 på dans, möten och konferenser och 6 000 på konserter och teater. Publiken är från två-treårsåldern till pensionärsåldern.

I höst har de visat barnteater på Rondo, före detta Folkan. Även Saga är öppen. Där har de bland annat haft både knattebio och vanlig bio, men med max 50 besökare.

– Vi håller öppet under de förutsättningar som råder, säger Lena Goldkuhl. 

Nästan alla biopremiärer har skjutits upp och det kommer få dans- och teaterföreställningar. Det ger samtidigt nya möjligheter.

– Vi sätter våra filmer själva och har ett utbyte med publiken om vad de vill se, säger Åke Sundberg.

Det ger utrymme för att önska sin favoritfilm.

Folket hus samarbetar med många olika föreningar och organisationer, bland annat  Boden Arr, Bodens Riksteaterförening och Svenska kyrkan.

– Vi har en väldigt bra teknik på Saga och en påkostad ljudåtergivning. Vi har nog Övre Norrlands förnämsta teknik, säger Åke Sundberg.

Det är en investering från tidigare år på en halv miljon kronor, som delvis finansierades av Svenska Filminstitutet.

Folket hus upplåter även Saga  för årsmöten eller föreläsningar på distans. De kan sända på alla olika plattformar från Teams till Youtube, enligt Lena Goldkuhl.

Folkets hus har i år investerat i utrustning för att även kunna erbjuda närdistanskonferenser i Forumsalen.

– Vi fick också önskemål från föreningar att kunna hyra billiga lokaler, säger Lena Goldkuhl.

Så nu hyr de ut Rondo till föreningar, utan teknik och personal för några hundralappar. Fortfarande begränsat utifrån gällande anvisningar.

Alla anställda är korttidspermitterade. Mellanskillnaden i lön ersätter staten. Annars hade Folkets hus varit tvungna att säga upp personalen.

– Regeringens satsningar ger oss möjlighet att hålla igång verksamheten, säger Lena Goldkuhl.

Karta: Sagabiografen (Folkets Hus Boden)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!