VD välkomnar Svenska kraftnäts pilotprojekt i norr

Svenska kraftnäts målsättning är att halvera ledtider och startar bland annat pilotprojekt i norr med det syftet. "Deras programförklaring är väldigt positiv och välkommen", säger Henrik Henriksson, VD på H2 Green Steel.

Stefan Löfven  (S), avgående statsminister när han besökte Norra Svartbyn, Henrik Henriksson, VD på H2 Green Steel, Fredrik Lundh Sammeli (S), riksdagsledamot, och Cecilia Kvibacke, utvecklingsansvarig Svartbyns verksamhetsområde.

Stefan Löfven (S), avgående statsminister när han besökte Norra Svartbyn, Henrik Henriksson, VD på H2 Green Steel, Fredrik Lundh Sammeli (S), riksdagsledamot, och Cecilia Kvibacke, utvecklingsansvarig Svartbyns verksamhetsområde.

Foto: Pär Bäckström / frilans

Boden2021-11-12 20:00

Det var i veckan som bland andra Lowina Lundström, divisionschef system på Svenska kraftnät, i en debattartikel i NSD argumenterade för att peka ut transmissionsnätet som riksintresse.

– Jag tycker det är jättebra och ett väldigt positivt budskap, att de går ut och är tydliga med sin ambitionsnivå, säger Henrik Henriksson.

Han välkomnar att Svenska kraftnät vill börja jobba med ett antal pilotprojekt för att påskynda utbyggnaden och väljer norrlandskusten där mycket av de tunga investeringarna för den gröna omställningen nu sker i Sverige.

– Och som kommer att påverka hela världen. Det här skapar förutsättningar för oss och övriga i norra Sverige att göra de här investeringarna.

Henriksson tycker det är mycket positivt att Sverige tar tag i taktpinnen och dirigerar vägen i omställningen till en grön industri, vilken dessutom skapar massor av nya arbetstillfällen och ny export.

– Vad exakt det här innebär för enskilda projekt och vad det betyder enskilt för oss som bolag är en mer detaljerad och individuell process. Det är, som Lowina skriver, många spelare som är med, men det är väldigt viktigt att Svenska kraftnät som är den viktigaste spelaren tar på sig ledartröjan och visar vägen.

Lowina Lundström påpekar att förutsättningen är att alla andra aktörer, som elnätsföretag, kommuner, regioner och myndigheter bidrar i sina respektive ansvarsområden.

– Svenska Kraftnät gör rätt som fortsätter att utmana, inte principerna för att fatta beslut, men metoderna och processerna för att nå resultat, säger Henrik Henriksson.

Han välkomnar även att göra transmissionsnätet till ett riksintresse.

– Det behöver vi, men det finns flera olika riksintressen, så de måste balanseras. Väldigt mycket av den här omställningen kräver att vi förbättrar överföringskapaciteten och distributionen, inte bara av kraft utan av effekt och att få den till rätt ställen. Det är viktigt om vi ska vara konkurrenskraftiga och leda den här klimatomställningen.

Henrik Henriksson påpekar - ska H2GS lyckas med sitt projekt i Boden krävs snabba tillståndsprocesser och att processen för att bygga transmissionsnätet går fort och sker parallellt.

Han bedömer, att det fortsatt även är viktigt att investera i mer förnyelsebar energiproduktion.

– Det är en kombination och måste vara ett samspel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!