VD: "Finns ingen premieskillnad"

Enligt Anders Långström, vd på Länsförsäkringar Norrbotten, finns det generellt ingen premieskillnad mellan landsbygd och stad.

Anders Långström är vd på Länsförsäkringar Norrbotten.

Anders Långström är vd på Länsförsäkringar Norrbotten.

Foto: LENA LEFFLER

Boden2019-11-04 06:00

Anders Långström förklarar att premien på en villabyggnad utgår från ett större antal premieargument, vilka argument och hur mycket de påverkar premien skiljer försäkringsbolag åt. 

– Man har olika riskstatistik och gör olika bedömningar för att på bästa möjliga sätt fånga den exakta risken. Och sätta den mest rättvisa premien.

De vanligast premieargumenten är byggår, boyta, biyta, hustyp, antal badrum, uppvärmning och geografi. 

– Det finns fler som används i branschen men dessa är vanligast. Det innebär alltså att man inte bara kan använda ett argument för att jämföra premie. Geografi är ett starkt premieargument, men någon indelning i stad och landsbygd använder inget försäkringsbolag såvitt jag vet, uppger Anders Långström. 

Enligt honom finns det ingen premieskillnad mellan landsbygd och stad generellt. 

– Det är en exakt riskbaserad premiesättning i vårt fall. Den skadestatistik vi har sedan lång tid tillbaka ligger till grund för vår analys av risken för skada. Det finns inga subjektiva värderingar alls i den beräkningen. För att jämföra olika premier behöver man ta hänsyn till alla skillnader som finns mellan byggnader.

Han tillägger att Länsförsäkringar är mycket dominerande på att försäkra i landsbygden. 

– Vi är starkare där än i många tätorter. Så min bild är att vi har en mer gynnsam skadestatistik än andra bolag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!