Vattnet och avloppet dyrare för bodensaren
Det blir dyrare med renhållning, vatten och avlopp i Boden nästa år. Hans Rolfs (s) kritiserade kommunen för prishöjningen. Samtidigt konstaterade kommunalrådet Olle Lindström (m) att socialdemokraterna ställde sig bakom förslaget.
Bodens kommun höjer vattentaxan för andra gången på två år. FOTO: Jan Bergsten
Foto: Jan Bergsten
Hans Rolfs var bekymrad och konstaterade att va-avgiften höjs med åtta procent och renhållningsavgiften med sex procent.
Bland de tio lägsta
- Renhållningsavgiften höjdes nyligen med sex procent, så det blir tolv procent på två år. Det var inte för så många år sedan vi hade lägst avgifter och näst lägst fjärrvärmetaxa. Nu har fjärrvärmen gått upp, så Boden håller på att rasa ordentligt i den jämförelsen, sade Hans Rolfs.
Roger Bohman (c) höll med om att det är en rejäl höjning och förklarade att det beror på ökade energikostnader.
- Men vi ligger fortfarande bland de tio lägsta i landet, sade han.
Olle Lindström påpekade att även priset för fjärrvärme är bland de lägsta i landet och noterade att Hans Rolfs, som sitter med i styrelsen för Bodens energi AB, inte reserverat sig mot något beslut där.
När sedan fullmäktige klubbade igenom avgiftshöjningen på vatten, avlopp och renhållning konstaterade han att beslutet var enhälligt.
"Vårdslöst påstående"
Kommunfullmäktige debatterade mest delårsrapporten för årets första åtta månader.
Både varslen av 160 anställda inom barn- och utbildningsförvaltningen samt de tidigare skolnedläggningarna diskuterades.
Rigmor Åström (m) ansåg att socialdemokraten Torbjörn Lidbergs påstående om bristande dialog
i samband med skolans omstruktureringen var vårdslöst.
Förhandlingarna om varslen är en process som fortgår.
Anna-Karin Nylund (s) tog upp att många gymnasieelever inte tar ut sina slutbetyg. Något som också bekymrar Rigmor Åström även om de senaste siffrorna visar på en förbättring.
För få specialpedagoger
2007 tog bara 68 procent ut slutbetygen och i år tog 83,4 procent ut sina slutbetyg.
- Det handlar om ungdomarnas fortsatta liv och vi måste jobba målmedvetet med det här. Det finns för få specialpedagoger som kan ge stöd och hjälp.
I delårsrapporten framkommer att man inte klarar de finansiella målen.
Anders Pettersson (kd) hade väntat sig tydligare besked och åtgärder från alliansen för att komma till rätta med de ekonomiska bekymren och ifrågasatte om den inte redan nu måste se över nästa års budget.
Mer nyanserad bild
Med ironi i rösten konstaterade Egon Palo (m):
- När man lyssnar kan man få för sig att det råder ekonomisk kris i kommunen, att vi inte har en fungerande skola, att äldreomsorgen håller på att krascha och att vi ligger längst ned på näringslivsrankningen. Om det vore sant då får vi nog vara glada att "bara" 491 personer flyttat.
Han hoppades på en mer nyanserade bild.
Sedan beslutade kommunfullmäktige att godkänna delårsrapporten.
Både socialdemokraterna och kristdemokraterna har lämnat in särskilda yttranden, men inte framfört några säryrkanden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!