Först orsakade det höga flödet att den enskilda vägen i Övrebodarna rasade, sedan hotades familjen Mikael Andersson hus så att Vattenfall var tvungen att bygga en barriär med stor stenblock och nu är även vattenledningen skadad.
– Den här ledningen över älven från Sävast har blivit skadad så vi har varit tvungna att stänga bort den, säger Patrik Fahlén, enhetschef på VA i Bodens kommun.
Ledningen låg med vikter för att ligga på botten.
– På något sätt har vikter slitits lös och brutit upp ledningen. Det har varit väldigt höga flöden i älven.
Kan det ha att göra med isproppen och de höga flöden som är nu på högra sidan älven från kraftverket sett?
– Om man ska spekulera, så visst, om det är jättehögt flöde i älven borde det påverka ledningen negativt snarare än positivt, säger Patrik Fahlén.
Under sommaren har de förberett en ny ledning som ligger under botten.
– Vi har borrat under älven. Vi hade planerat att gräva färdigt efter den här vintern när markfrågorna är klara, men i och med det här så kommer vi ta den i drift och ha delar av ledningen på mark.
Under veckan som gått har kommunen förberett så att den kan tas i drift. Patrik Fahlén förklarar att när man satt ihop ledningen så måste de säkerställa att det inte finns något i den som inte ska finnas där.
– Man laddar med en skumgummipropp, som man skjuter igenom hela ledningen för att rensa den så att man får bort smuts. Sedan fyller man ledningen med en viss mängd klor för att säkerställa att det inte finns några bakterier som kan växa till sig.
Det måste man göra med en viss koncentration och det måste stå en viss tid. De arbetena var de klara med sent på fredag kväll. Efter det har ledningen fått stå på rinn för att spola ut all klor. Och på måndagen tog kommunen prover. Det tar tre dagar att få svar, men de vill ha två på varandra tagna prover som visar att allt är ok. Därför tas ytterligare ett prov på tisdag.
– Vi kan tidigast koppla in ledningen och ha den i drift på fredag. Det går inte att skynda på fortare än så.
Under tiden kör räddningstjänsten tankbilar med vatten och fyller på i tryckstegringen som finns i Unbyn för att trycka ut vatten som vanligt. Plus att kommunen har ett flöde på södra sidan älven, men det finns inte så grova ledningar som matar från stan på land så det är en begränsad mängd.