Den nya större vattenledningen är cirka 1,2 kilometer lång och kommer att innebära en snabbare produktion av konstsnö till skidspår och slalombacke. Från att tidigare ha använt 35 kubikmeter kommunalt vatten i timmen kommer man i stället kunna nyttja tvåhundra kubikmeter. Älvsvattnet är fem-sex grader kallare vilket innebär mer snö och att antalet snöläggningsdygn blir betydligt färre.
Slutdatum för projektet var från början 15 november men i nuläget hoppas man kunna börja använda vattenledningen tidigast månadsskiftet november/december.
– Projektet har överprövats så det har blivit en förskjutning, men vi har inga stora tävlingar före jul så de som drabbas är motionärer som vill igång snabbt och vårat skidskyttegymnasium, säger Rasmus Skiddi.
– I det stora hela så är det en bra höst för att genomföra det här för både 2025 och 2026 kommer det att arrangeras elittävlingar på Pagla, fortsätter han.
Blir ni kontaktade av motionärer som är ivriga att komma igång med skidsäsongen?
– Konstsnöspåren är ganska krävande så den normala motionären väntar hellre tills vi har natursnö och kan göra spår där det inte är lika utmanande med tuffa uppförsbackar och branta utförslöpor.
Kostnaden för ny vattenledning, pumpar vid älven och tryckstegringsstation vid skidstadion ligger på runt nio miljoner kronor.
Det har även gjorts ett första försök med att lagra snö från ifjol under snölagringsdukar. Försöket misslyckades.
– Vi tillverkade ingen extra snö för att spara utan vi skrapade ihop det vi hade i slalombacken. Som hösten sett ut de senaste åren så har det varit relativt gynnsamt väder men inte i år, hösten blev för varm, säger Rasmus Skiddi.