90 miljoner satsas på vätgasproduktion

Nu öppnar Norrbotten för vätgas till bland annat tyngre fordon. Zelk Energy AB får 40 miljoner för vätgasproduktion i Piteå och vätgasstation i Boden via Naturvårdsverkets Klimatklivet. " Vi bidrar med 50 miljoner själva", säger Joachim Karthäuser, vd och styrelseordförande i Zelk.

Joachim Karthäuser, vd och styrelseordförande i Zelk, som satsar på vätgasproduktion i Piteå.

Joachim Karthäuser, vd och styrelseordförande i Zelk, som satsar på vätgasproduktion i Piteå.

Foto: Pressbild

Boden2021-12-09 20:10

Vätgassamhället i Norrbotten går nu vidare. Zelks Energys mål är att tunga lastbilar och andra fordon, till exempel sopbilar, bussar och även lättare distributionsfordon ska kunna tanka ren vätgas i hela Norrbotten. Zelks Energys långsiktiga mål är att erbjuda tankning med fossilfri vätgas för främst tunga fordon, som har en högre bränsleförbrukning än personbilar. Detta ger förutsättningar att minska CO2-utsläpp i större omfattning och ger ett värdefullt bidrag till Norrbottens satsningar på vätgas. 

Den planerade produktionsanläggningen i Piteå blir den första i världen där el för elektrolys kommer främst från spillvärme. Flera sådana energisymbioser, bland annat i Boden, kan skapas och därmed ge industriella fördelar på flera platser i Norden.

Kommunalrådet i Piteå, Patric Lundström, ser med stor tillfredställelse på Klimatklivets tillkännagivande. ”Detta betyder att Piteå positionerar sig rejält på den svenska vätgaskartan.” 

Kommunalrådet i Boden, Claes Nordmark, understryker att beslutet är ”en logisk och spännande utveckling som stärks av H2 Green Steels enorma satsning på grön vätgasproduktion här i Boden.” 

Med ombord på satsningen finns också Skoogs Energi AB med sin breda erfarenhet av fordonstankning via sina 150 tankställen i norra Sverige. Marknadsföring, försäljning och distribution av vätgas kommer att ske i samarbete med Skoogs Energi och andra partners.

– Det känns positivt att vi fått pengar av Klimatklivet. Vi fick beskedet i fredags så just nu håller på med ritningarna så i dagsläget finns ingen färdig skiss att visa. Vätgasen ska produceras i Piteå och där finns tre tänkbara byggplatser medan det blir en vätgastankstation i Boden men på sikt ska vätgasen exponeras till fler kommuner. Det behövs ju också speciella tillstånd för gasen är brännbar så det ska vara säkert, säger Joachim Karthäuser.

Målet är att kunna börja bygga anläggningen i januari 2022, men just nu är det stor brist på halvledare.

– Vissa komponenter som vi behöver är det stor efterfrågan på och långa leveranstider. Man får därför räkna med ett års byggnation och sedan tillkommer tid för tillstånd. Så början av 2023 hoppas jag vi kan börja sätta igång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!