"Varje dag ska ha en mening på kortis..."

Mottot på Midgårdens korttidsboende är att varje dag ska ha en mening för gästerna som bor där. Ett bra exempel är tipsrundan med gott fika efteråt. " Idag är alla vinnare, oavsett rätt", säger undersköterskan Eva Lindberg.

Vinnare. Anna-Lisa Norman och undersköterskan Sara dahlqvist klurar på frågorna. " Det är bra att komma ut eller när man gör något annat här", tycker Anna-Lisa.

Vinnare. Anna-Lisa Norman och undersköterskan Sara dahlqvist klurar på frågorna. " Det är bra att komma ut eller när man gör något annat här", tycker Anna-Lisa.

Foto: Petra Älvstrand

BODEN2017-07-01 06:00

Många gäster kommer direkt till korttidsboende efter utskrivning från sjukhuset tills de orkar bo hemma eller får plats på ett äldreboende. Boendet sköter även avlastning i vården när gästernas make eller maka får plats på Midgårdens korttidsboende. På boendet finns 35 platser på två avdelningar med 14 anställda.

Enligt enhetschefen Katharina Ekström har hon och de anställda lagt upp ett planeringsschema för att kunna skapa mer aktivitetstid.

– Det är svårt att göra något spontant, utan det handlar mer om att styra lite hur arbetet ska se ut för att vi ska kunna genomföra saker, säger hon.

En större aktivitet görs en gång i veckan men mindre aktiviteter gör varje dag både i grupp och med enskilda.

– Vi planerar framåt i flera veckor och avsätter dagar när vi kanske är mest personal om vi vill åka ut. Dagarna är nog långa för dem som bor här, säger undersköterskan Eva Lindberg.

– Jag har en väldigt engagerad och positiv personal som tycker att det är roligt och ser meningen i att de som är här ska ha en meningsfull dag, säger enhetschefen Katharina Ekström.

Allting som görs på korttidsboendet har personalen kommit på själva.

– Jag som chef ger dem bara förutsättningarna. Mottot är att det ska vara meningsfullt att leva och gott att äta. Det är efter det tankesättet som vi försöker jobba på alla våningar, säger Katharina Ekström.

– Nu går vi också mot en fantastisk tid på sommaren. Att bara att vara ute eller kanske åka ut på stan. Vi åkte hem till mig nyligen för att grilla för jag bor i närheten av Midgården, säger Eva Lindberg.

Andra aktiviteter kan vara gruppgymnastik eller bakning. När Norrbottens Media är på besök stod en tipspromenad på programmet. 11 boende med rullatorer, rullstolar eller gåendes själva togs sig runt husen tillsammans med personalen på jakt efter uppsatta lappar. Temat på frågorna var djur och odling. Undersköterskan Juliana Sharko, gick med Ruth Olsson som fått på sig en filt runt axlarna.

– Det är trevligt att man ordnar tipspromenaden men det är synd att det ska blåsa. Det är roligt att få komma ut och alla är glada, säger 94-åringen.

Hon har varit i tre veckor på korttidsboendet.

– Jag fick en stroke och föll ihop och behövde vård. Jag bor själv i ett hus och ville inte vara ensam. Det känns tryggare här och kortis är väldigt bra, säger Ruth,94.

Undersköterskan Eva Lindberg skjutsar Inge Lidberg i rullstol runt tipsbanan. Han är också strokepatient och har varit på kortis några månader.

–Jag är invalidiserad i vänster sida. Jag tycker rehabiliteringsträningen på Sunderby sjukhus varit bra. Nu börjar jag få pli på det här och fått tillbaka rörelseförmågan i vänster arm. Det är viktigt att träna, säger Inge.

Efter tipsrundan är klar har personalen bullat upp med gott fika för då ska svaren rättas.

– Var vi duktiga i dag?, skojar Gunnar Linde som rättar sin rad tillsammans med undersköteskan Ida Johansson.

– Ja, det var du. Sex av tolv rätt det är 50 procent och det är bra jobbat, säger Ida.

Fast Eva Lindberg bestämmer att i dag ska ingen utses till vinnare.

- Ni är alla vinnare som varit med i dag och gått promenaden och värda en applåd.

Fikastunden blir också ett trevligt avbrott för de boende som får prata lite mer med varandra.

– Alla får fika efteråt, även dem som inte är med på tipspromenaden. Vi gör ingen skillnad. På kortis så finns det alltid några sjuka som inte orkar så mycket. Men då ska det finnas tid att sitta ned och prata, säger Katharina Ekström.

På boendet försöker man också göra i ordning lite annorlunda kvällsmål.

– Vi jobbar mycket med att göra egna näringsdrycker. Vi ser att det har effekt för våra patienter går upp i vikt.

– Att äldre svälter i äldrevården som man pratar om i Sverige är inget som vi ser här, säger chefen Katharina Ekström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om