"Vargen jagade en svart hund"

Paret Hagström och deras bichon frisé Fritz fick dramatiskt besök på villatomten.Den beryktade Dockasbergvargen jagade en hund - alldeles utanför deras fönster.- En chock. Jag hörde hur Fritz skällde, säger Birgitta Hagström, 61 år.

De såg Dockasbergsvargen utanför huset. Paret Bengt-Göran och Birgitta Hagström, Degerbäcken, tillsammans med Fritz, deras åttaåriga bichon frisé. "Det vore roligt om den stannade kvar här", säger Bengt-Göran.FOTO: Lena Tegström

De såg Dockasbergsvargen utanför huset. Paret Bengt-Göran och Birgitta Hagström, Degerbäcken, tillsammans med Fritz, deras åttaåriga bichon frisé. "Det vore roligt om den stannade kvar här", säger Bengt-Göran.FOTO: Lena Tegström

Foto: Lena Tegström

Boden2011-05-13 15:38

Vargfebern sprider sig. Tidigare i veckan har NSD berättat om den tvångsflyttade varghannen som återvände till länet och senast registrerades i trakterna väster om Boden.

På torsdag kväll, vid 18-tiden, överraskades Birgitta Hagström, boende i Degerbäcken, totalt. Genom villafönstret blev hon vittne till händelsen - en svart hund som jagades av något helt annat, mycket större.

Okänd svart hund
- Allting gick fort, de sprang bara fem-sex meter utanför fönstret. Den större var alldeles bakom hunden. Sen såg jag hur de försvann upp i skogen. Vad fasen var det där? tänkte jag.

Du kände inte igen hunden som jagades?
- Nej. Det var en svart hund, långhårig ungefär som en fågelhund. Jag har aldrig sett den i byn tidigare, säger Birgitta Hagström.

Efter dramat bad Birgitta sin make Bengt-Göran att hämta in deras egen hund, den åttaåriga bichon frisén Fritz, från tomten.

- Jag blev väldigt orolig. Fritz är så liten och vit, världens finaste hund. Nu vaktar vi honom hela tiden, säger Birgitta.

Vad som hände med den jagade svarta hunden är dock oklart. Polisen har inte tagit emot någon eventuell anmälan om några borttappade hundar.

Och det var först när grannen ringde, cirka 20 minuter senare, som paret Hagström insåg de att det måste ha varit en varg som passerade utanför huset.

- Grannen hade mött en enorm hund i skogen, mycket större än en schäfer. Den var ljusgul och beigeaktig i pälsen, och tvärstannade plötsligt. Grannen blev skärrad, chockad. Han var helt säker på att det var vargen.

- Sen såg vi på Vargwebben att den hade varit just i området runt Degerbäcken under dagen, säger Bengt-Göran Hagström.

"Roligt om den stannade kvar"
Bengt-Göran Hagström har sett varg i Degerbäcken en gång tidigare också.

- Det var fem-sex år sedan, jag har inte berättat det för någon. Jag skulle åka till jobbet tidigt, vid fyra på morgonen, då den stod på gatan utanför garageuppfarten. Den var oerhört stor och försvann snabbt.

Men trots att Dockasbergsvargen kan ha varit meter från deras hus tycker paret Hagström att den ska få leva vidare.

- Vi ska ha vilda djur i skogen. Det vore faktiskt roligt om den stannade kvar här. Vargen är ett ståtligt djur, säger Bengt-Göran.

- Nog kan den få leva, så länge vår Fritz är trygg. Men när vargen kommer upp i renområdena är det väl någon som skjuter den, säger hustrun Birgitta Hagström, Degerbäcken.

Risken finns att vargen i helgen når sitt gamla revir i trakterna av Dockasberg, där Gällivare skogssameby har mellan 1000 och 1500 renar.

- Länsstyrelsen har lovat meddela oss när den kommer in på vårt område. Då ansöker vi direkt om skyddsjakt, säger Stig Persson, rovdjursansvarig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om