"Vår vattenförbrukning är mycket större än vi ser"

Rent vatten och sanitet är, enligt FN, en mänsklig rättighet.- Vattenfrågan innehåller alla viktiga politiska frågor, säger Ann-Mari Karlsson från Swedish Water House, en av föreläsarna under seminariet "Vatten en källa till konflikt" på Björknäsgymnasiet.

"Marginaliserade grupper har sämre tillgång till rent vatten" säger Ann-Mari Karlsson, Swedish Water House som deltog i seminariet tillsammans med Joanna Hübinette, Bodens kommun, Malin Stråle, från Latinamerikagrupperna, Anna Lindahl, Den Globala skolan och Stefan Mikaelsson, Sametinget.FOTO: Nina Pettersson

"Marginaliserade grupper har sämre tillgång till rent vatten" säger Ann-Mari Karlsson, Swedish Water House som deltog i seminariet tillsammans med Joanna Hübinette, Bodens kommun, Malin Stråle, från Latinamerikagrupperna, Anna Lindahl, Den Globala skolan och Stefan Mikaelsson, Sametinget.FOTO: Nina Pettersson

Foto: Nina Pettersson

BODEN2010-10-13 06:00
Elever från de högre årskurserna på Sanden, Brönja och Korpen var också inbjudna.
Vem äger vattnet?
När Kofi Annan var generalsekreterare för FN utropade han 2005-2014 till det årtionde då vi måste utbilda framtidens generation att ta ansvar för vår jord, och inte bara miljön utan även människorna som lever på den.
- Ett av våra viktigaste uppdrag är att få ungdomarna, framtidsfolket som vi kallar dem, att förstå att även här i Boden påverkar vi miljön och människor i andra länder, varje dag. Om jag köper godis eller en ny mobiltelefon, så befinner jag mig i ett globalt sammanhang, säger Anna Lindahl från Den Globala Skolan.
Nyss har en grupp pedagoger och skolledare från Boden kommit hem från Guatemala, där de hamnade mitt i en konflikt om vem som äger vattnet i området, urbefolkningen eller den nya fabriken i staden.
Den Globala Skolan ville uppmärksamma detta med ett seminarium, som inte bara handlar om miljön utan också är kopplat till ursprungsbefolkningarnas situation.
Det råder ingen egentlig brist på vatten.
- Problemen som finns, när det gäller tillgången, handlar om makt. Är man marginaliserad från politiskt inflytande, får man heller inte bestämma över sin tillgång till vatten. Därför är det viktigt att alla har politiskt inflytande och finns med i beslutsprocesser, säger Ann-Mari Karlsson.
Swedish Water House är ett institut, som startade som ett statligt projekt, för att stödja internationella överenskommelser kring vattenfrågor och sprida kunskap och samarbete kring vatten.
Världens befolkning ökar och år 2025 blir vattenbristen allvarlig i Nordafrika och Asien och det kommer även råda vattenbrist i länder som USA och Kina.
Största mängden vatten går till jordbruket, 70 procent, och industrin, 20 procent. Bara 10 procent går till hushållen. För att tillverka en Big Mac går det åt ungefär 1 000 liter vatten, en t-shirt i bomull 4 100 liter och ett par jeans cirka 4 000 liter.
Sned fördelning
- Det är något man kan tänka på som konsument, säger Ann-Mari Karlsson.
Hon berättar att vatten proportionellt är mycket dyrare för fattiga människor än för rika och att vattenförbrukningen är snett fördelad i världen.
Den goda nyheten är att tillgången på rent vatten ökar i utvecklingsländernas städer. Den dåliga nyheten är att människor inte har tillgång till toaletter. Det innebär att i stora delar av världen blandas avföring med dricksvatten, vilket orsakar vattenburna sjukdomar och diarréer.
Efter föreläsningen berättade elever från IB-programmet om en välgörenhetsafton för organisationen Water Aid.
- Det är väldigt givande att göra sådant här. Man får mycket ut av det själv, även om man skänker bort pengar, säger Caroline Rajala.
Seminariet avslutades med workshop för eleverna.
Fakta SIFFROR
Smutsigt vatten dödar fler människor än krig
1,2 miljarder saknar rent vatten
2,4 miljarder saknar tillgång till toalett
Diarréer dödar fyra gånger fler barn än HIV/AIDS
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om