Var är kvinnorna?

Var är kvinnorna?I Bodens kommunala bolagsstyrelser sitter tre kvinnor och 27 män.- Bolagens verksamhet kopplas till dem som bor här. Det är bara att rekrytera fler kvinnor, säger Christina Franzén, årets ledarutvecklare 2009.

Christina Franzén, föreläsare till vänster, mötte Elisabeth Sandberg, Norra Skogägarnas styrelse, på Bodens styrelsedag. "Kunskapsproblemet är att många inte har förstått att kön har stor betydelse i organisationen. Har man inte koll på detta så kan man inte heller driva företaget rationellt".FOTO: Göran Ström

Christina Franzén, föreläsare till vänster, mötte Elisabeth Sandberg, Norra Skogägarnas styrelse, på Bodens styrelsedag. "Kunskapsproblemet är att många inte har förstått att kön har stor betydelse i organisationen. Har man inte koll på detta så kan man inte heller driva företaget rationellt".FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

BODEN2010-01-27 06:00
Hon pekar på "rekryteringsunderlaget" som deltar i Bodens kommuns styrelsedag anordnad av näringslivsförvaltningen på Bodensia. På seminariet finns kvinnliga företagare, både gamla och nyutbildade styrelsekvinnor från Boden, Jokkmokk, Gällivare och Älvsbyn som ingått i senaste projektet " styrelsekvinnor redo för uppdrag".
- Det är andra kullen. Vi körde samma utbildning i Boden 2007. Denna gång är fler kommuner med för att vi fått medel från Tillväxtverket, säger Tuula Rosenberg.
En annan dynamik
På seminariet i går så var motivet att visa hur viktigt det är med ett strategiskt styrelsearbete för att skapa framgångsrika företag. Kombinationen av män och kvinnor i olika åldrar ger nämligen en helt annan dynamik än en homogen styrelse.
- Bredden gör att företaget får förutsättningar för ökad lönsamhet vilket innebär en stor betydelse för dess utveckling, säger inspiratören och föreläsaren Christina Franzén.
"Vi får väl anstränga oss"
Under styrelsedagen lyftes även betydelsen av att kvinnor deltar i offentliga och privata bolagsstyrelser. I Bodens sex kommunbolag finns bara en kvinnlig näringslivschef och två (S)-politiker representerade på 30 styrelseplatser. Kommunalrådet och pensionären Olle Lindström (M), som inte deltog i styrelsedagen, sitter på flera ordförandeposter liksom manliga partikamrater och oppositionens gruppledare.
- Nja, det är ju partierna som nominerar ledamöter till styrelserna. Boden ligger väl lite dåligt till. Det har inte blivit bättre fast vi pratat om det, säger Lindström.
Hur ska kommunen bli bättre?
- Vi får väl anstränga oss för att få in fler kvinnor genom nomineringar, spår kommunalrådet Olle Lindström.
Christina Franzén konstaterar att yngre män har en helt annan förståelse för kvinnor i styrelser för de har kompetenta kvinnor som de lever med och som själv gör karriär.
- Vi vet sedan tidigare att kvinnors meriter för att sitta i styrelser går genom jobb i organisationen. Kvinnor befodras inte i lika hög grad och det skiljer också lönemässigt jämfört med män. Just nu pågår ett jättestort projekt åt staten med elva myndigheter inblandade. Vi ska se till så att det kommer kvinnor till chefsfunktioner och tyngre positioner, säger Christina Franzén.
"Handlar om makt"
Hon uppmanar Bodens kommunalråd att börja rekrytera in kvinnorna:
- I dag finns för lite kunskap om betydelsen av att kvinnorna finns i styrelserna och rekryteringsprocessen är inte så genomtänkt. Grundproblemet för kommunens bolag är att de behöver fundera ut vem de är till för och vem man ska jobba för.
- Att kvinnorna är få i kommunens bolagsstyrelser handlar om makt, inflytande och platserna är attraktiva positioner. Men styrelsen finns inte till för enskilda individer utan för att driva processer, säger Franzén.
Specialpedagogen Elisabeth Sandberg som är med på seminariet har blivit styrelseutbildad. Sandberg sitter idag i Norra Skogägarnas styrelse sedan tre år tillbaka.
- Jag ärvde skog och blev därefter tillfrågad att sitta med i Norra Skogägarnas styrelse. Styrelsearbetet är både jobbigt, intressant och roligt. Det är mycket att sätta sig in i.
- Vi är i dag två kvinnor i styrelsen mot att ha tidigare varit tre. Männen lyssnar inte mindre på mig än på någon annan. Däremot kanske kvinnor oftare drabbas av "duktighetssyndromet", att vi ställer höga krav på oss själva. Styrelseutbildningen hoppas jag gör att fler kvinnor tar chansen och får möjlighet att pröva på styrelsearbetet, säger Sandberg.
fakta

Bodens kommunföretag AB: Fem män
Bodens arenabolag AB: Fyra män och en kvinna som är näringslivschefen Jeanette Nilsson.
Bodens utvecklingsbolag AB: Sju män.
Bodens Energi AB: Fyra män och en kvinna, Anna-Karin Nylund (S).
Restproduktbearbetning AB (REBAB): Tre män.
Stiftelsen Bodenbo: Sex män och en kvinn som är Britt-Marie Loggert-Andrén (S).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om