Vänsterkvinnor kämpar för fängslad iranska

BODENVänsterkvinnor i Norrbotten kämpar för sin vän, den fängslande iranska kvinnorättsaktivisten Aliyeh Eghdam Doost.- Hon måste friges. Syftet med åtgärderna inför internationella kvinnodagen är att öka trycket mot kvinnorörelsen, säger riksdagsledamoten Siv Holma, (V).

Boden2009-03-09 06:00
Vänsterpartiet Norrbotten tog ett uttalande på sin årskonferens där man kräver att den orättfärdiga och orättvisa domen mot iranskan upphävs och att hon omedelbart friges så hon kan återgå till sitt normala liv.
- Under de senaste åren har kvinnorörelsen använt lagliga och fredliga metoder och man förväntar sig att myndigheterna ska acceptera detta. Domen mot Aliyeh Eghdam Doost visar på ett hårdare klimat för kvinnorörelsen i Iran, säger iranskan Tina Aghajari, kvinnopolitiskt ansvarig för vänsterpartiet Norrbotten.
Aliyeh arresterades den 29 januari när iranska kvinnorättsaktivister hade inlett en kampanj som krävde ett slut på diskrimineringen av kvinnor i den iranska lagstiftningen.Om en nioårig iransk flicka begått ett brott kommer hon att behandlas precis som en vuxen skulle behandlats med den straffrättsliga lagstiftning som gäller för henne. Söner får i dag två gånger så mycket i arv som döttrar efter iranska föräldrar. Skulle en iransk man komma på sin fru med att vara otrogen så ger lagen honom tillstånd att döda henne utan att han straffas.
Tre års fängelse
Kvinnorättsaktivisten Aliyeh dömdes till tre års fängelse för sitt deltagande i en fredlig protest. Enligt Vänsterpartiet Norrbotten måste Sverige aktivare agera i internationella organ för att säkerställa kvinnors rättigheter i länder där det inte sker.
- En del av kvinnorörelsen anser att regimen tog in henne för att pröva och tänja på gränser,delvis för att se hur mycket kvinnorna orkar kämpa för sin fängslade vän. Eller för att se hur mycket stöd hon kan få utanför landets gränser, säger Tina Aghajari.
Landstingets jämställdhetsråd Monica Carlsson uppmärksammades också under Norrbottensvänsterns årskonferens för " bästa kvinnopolitiska arbete". Carlsson har ökat medvetandegraden om mäns och kvinnors olika villkor i vården och bidragit till konkreta förändringar av landstingets olika mål för att befrämja en jämställd vård i Norrbotten i framtiden.
- Jag kände mig både rörd och hedrad för jag har verkligen jobbat länge med jämställdhet. Det viktigasten är genusfrågorna och forskningen för patientsäkerheten och rättvisan. I dag gråter jag när gamla kvinnor ska få medicin som är bedriven efter forskning på unga män. I dag bemöter man inte könen lika när de söker vård.
- När kvinnor söker vård för sin ångest får de höra att det är nerverna och får frågan hur de har det med sin man. Får männen frågan hur de har det med sin fru? Det är i dag fler män som tar livet av sig än kvinnor, säger Monica Carlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om