Vaktmästaren Josefine, 21, trivs bland klockor och mullspadar

Sommaren 2021 sommarjobbade hon i fem veckor med de två vaktmästarna hon nu är kollega med.
– Jag tyckte det var superkul. Ingen dag är den andra lik. Det finns ju så mycket i den här världen, säger Josefine Åström, 21 år.

"Jag trivs med både folket och jobbet", säger Josefine Åström, 21-årig kyrkvaktmästare i Boden.

"Jag trivs med både folket och jobbet", säger Josefine Åström, 21-årig kyrkvaktmästare i Boden.

Foto: Viktoria Berglund

Boden2025-01-03 08:00

När vi möts håller hon på att förbereda inför en begravning nästkommande dag. Rätt psalmsiffror ska upp på tavlorna, de stora golvljusstakarna ska fram och kistbockarna hämtas.

– Och här är mullspaden och mullen. Det är en blandning av sand och kaktusjord, som ska lika mull.

undefined
Josefine Åström hänger upp de önskade psalmerna till en stundande begravning.

 

undefined
En hel del ljuständande blir det för Josefine Åström, vaktmästare i Överluleå församling.

Många handtag blir det per dag, men Josefine Åström är varm i kläderna. Hon hade sitt första jobb inom Överluleå församling som 17-åring, nu är hon nyligen fyllda 21.

– Just vaktmästare har jag varit i ett år nu, och det är jättekul. Det är varierande med allt från att tända ljus till att kolla vajrarna uppe i kyrkklockorna.

Kyrkklockorna ja, till dem styr vi de 64 trappstegen och får en mäktig syn över Boden. Det går att komma ännu högre, till lamporna högst upp i tornet.

– Det gäller att inte vara höjdrädd, meddelar vaktmästare Åström.

undefined
På väg ned från kyrktornet gäller det att ta det lugnt i de 64 trappstegen.

 

undefined
Mullspaden är framtagen, väntande på att strö mull över kistan på begravningen.

I sin uppväxt har hon inte varit nämnvärt mycket i kyrkans värld, och hon betraktar sig inte som troende.

– Men man måste ju ha stor respekt för det givetvis, och jag trivs med både folket och jobbet. Här finns en fin gemenskap. 

Hennes närmaste kollegor är två andra vaktmästare. Tillsammans har de tre hand om totalt fyra kyrkor i Bodens pastorat, och kring jul har det varit extra mycket att göra för dem. När NSD är på besök är det fyra nätter till julaftons midnattsmässa och efter den väntar den klassiska julottan.

– Det är första året vi kör julottan bara en gång, klockan sju. Tidigare har vi haft en klockan fem också, men det började bli lite glest med folk på den, så nu kör vi bara den klockan sju.

undefined
Överluleå kyrka, detta fototillfälle ett par dagar före jul, pyntad med ljus i varje bänkrad som det ska vara på en julotta.

Det är riggat och klart. Ljus i alla bänkar är framtagna, ljus som kanske i framtiden kommer vara ledlampor.

– Vi får se, det diskuteras en del. Framme vid altaret kommer vi alltid ha stearinljus, men på många andra ställen kanske det blir elektriska ljus. Jag tycker det skulle kunna funka, adventsstakarna vi har i fönstren är ju redan nu elektriska.

En annan grej som kan komma att ändras i kyrkvaktmästarnas rutiner är städningen. Flera kyrkor har köpt in robotdammsugare, och så kan fallet bli även i Boden.

– Det vore ju faktiskt smidigt att kunna sätta igång den så den gick på nätterna. Just mellan bänkraderna är det ganska trångt att städa.

Hur lång Josefines karriär i vaktmästeriet blir får framtiden utvisa. Hon har en del andra planer.

– Jag funderar på att utbilda mig till veterinär, eller läkare. Något inom medicin iallafall, det skulle vara intressant.

undefined
Det gäller att hålla koll på nycklarna, när man har fyra kyrkor att ta hand om i Bodens pastorat.

 

undefined
Josefine Åström är en av tre vaktmästare i Överluleå församling. "Två av oss är faktiskt unga kvinnor, den tredje en man", berättar Josefine Åström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!