Vägbygget har blivit en dyr affär för pendlarna

För Kamilla Olesen, 39, har vägbygget mellan Boden och Niemisel blivit en kostsam affär.
Hon har haft fyra punkteringar på kort tid.

Bilisterna som färdas längs väg 356 mellan Boden och Morjärv får helt enkelt bara härda ut. Nya tider komma - med asfalt och utan vass sprängsten som ställer till det.

Bilisterna som färdas längs väg 356 mellan Boden och Morjärv får helt enkelt bara härda ut. Nya tider komma - med asfalt och utan vass sprängsten som ställer till det.

Foto: Joakim Nordlund

Boden2024-07-02 01:00

Renoveringen av väg 356 på sträckan mellan Åskogen och Degerselet har nu pågått i mer än ett år. Och den kommer att fortsätta under sommaren och färdigställs. De grova stenar som används har nu blivit en kostsam affär för pendlarna. 39-åriga Kamilla Olesen har tröttnat på trasiga däck. Hon arbetar som arbetsledare och Överförmyndarhandläggare inom Boden kommun och hon pendlar dagligen från hemmet i Niemisel och in till Boden. I veckan hade hon sin fjärde punktering.
– Jag har sett bilister som har fått stanna och för hand plocka undan stora, jättevassa stenar från vägbanan för att överhuvud taget tag sig fram, berättar hon.
Den vassa krossade sten som används som fyllning går hårt åt bildäcken. Och hon är långt ifrån ensam om att vara drabbad. Per Sundberg och hans hustru Anna Sundberg bor i Sundsnäs utanför Gunnarsbyn och de har tillsammans haft fyra punkteringar. 
– Subaru rekommenderar att man byter alla däck när något är sönderskuret och inte går att laga. Så utöver punkteringarna fick jag byta runt om på min bil. Det kostade bra exakt 10 000 kronor bara det däckbytet, berättar Per Sundberg.
Lars-Göran Ek arbetar som biolog åt SCA och även han är drabbad.
– Vi har haft fem punkteringar på två och en halv vecka på våra två bilar. Man vet ju snart inte vad man ska ta sig till. Det är ju inte bara pengar utan man blir ju också stående med bilar som inte går att köra fram till dess att det är åtgärdat, säger Ek. 

undefined
Kamilla Olesen får vända på slantarna för att ha råd att åka till arbetet. Nu väljer hon bort sträckan mellan Degersel och Inbyn och kör i stället en skogsväg från Prästholm till Ubbyn trots att det är en omväg.

Kamilla Olesen har ringt till Trafikverket och frågat om det finns någon ersättning att få.
– De sa bara att jag kör för fort. De tyckte att där ska man bara köra 10 kilometer i timmen. Men jag tror inte att det hjälper. Stenarna som de lägger på är jättevassa och skär sönder däcken, säger hon. 

Många har nu valt att köra olika omvägar. Vissa kör älvdalsvägen ner till Råneå och sedan över Smedsbyn för att ta sig till Boden. För boende i Niemisel blir det en omväg på sex mil dagligen. 

– Jag kör över Ubbyn. Den är liten och inte särskilt bra. Och det blir en omväg. Men jag har helt enkelt inte råd med att stå och betala för nya däck på det här sättet. Nu har jag fått tag i några begagnade däck. Men det är ju ett jobb och en kostnad att också skifta däck, säger hon. 

undefined
Bilisterna som färdas längs väg 356 mellan Boden och Morjärv får helt enkelt bara härda ut. Nya tider komma - med asfalt och utan vass sprängsten som ställer till det.

Inger Broberg Kemi är projektledare för Trafikverket och hon berättar att det pågår ett omfattande arbete på den 16,8 kilometer långa sträckan där man bland annat har tvingats att ta upp riktigt stora stenblock för att sedan fylla på med bättre material. Svevia som är huvudentreprenör kommer också att arbeta med projektet under hela sommaren, allt för att det ska bli färdigt så fort som möjligt. 

– Det är tråkigt att höra att pendlare drabbas vid våra vägbyggen. I augusti kommer det att ligga finare material på vägen. Så vi uppmanar alla att anpassa hastigheten efter rådande förhållanden, säger hon. 

När vägen åter öppnas kommer den att kunna trafikeras av 74 ton tunga fordon jämfört med 64 ton som var den tidigare gränsen. Hela renoveringen kommer att kosta cirka 60 miljoner kronor. 

– Vi har grävt ur 1,8 meter som mest. Sedan höjer vi upp vägbanan på vissa platser, berättar hon. 

Hon har förståelse för den situation som har uppstått med trasiga däck. 

– Om man upplever att man har lidit skada kan man vända sig till Trafikverkets hemsida och ansöka om ersättning. Men de ärendena hanteras inte av mig, säger hon.
 

undefined
Vid senaste punkteringen fick Per Sundberg från byn Sundsnär byta samtliga däck på sin fyrhjulsdrivna bil - en kostnad som landade på i runda slängar 10 000 kronor.

 

undefined
På skylten står det klart i september. Men projektledaren på Trafikverket tar höjd för att det kan dröja lite längre än så innan hela den 17 kilometer långa sträckan är belagd och färdig.

 

undefined
Trafikverket uppmanar alla att ha tålamod - och sänka hastigheten. Vissa gånger får man kanske bara hålla 10-15 kilometer i timmen eftersom det finns riks för såväl punkteringar som stenskott.
undefined
I mer än ett år har det här varit pendlarnas vardag. Väg 356 som bland annat går mellan Boden och Morjärv har orsakat en del bekymmer med bland annat punkteringar under det över ett år långa renoveringsarbetet.
undefined
Tålamodet tryter hos väldigt många bilförare som ser kostnaderna för reparationer och däckbyten skjuta i höjden. Tillsammans har Kamilla Olesen, Per Sundberg och Lars-Göran Ek haft tretton punkteringar på kort tid.
undefined
Punkteringar är pendlarnas vardag. Kostnaderna för däckreparationer och däckbyten har skjutit i höjden i många hushåll. En mindre rolig utgift så här i semestertider.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!