"Våga släppa kontrollen"

Skolan bär ansvaret för att vidta åtgärder mot våld och hot. På Fagernäs skola i Boden arbetar de på flera olika fronter och läraren Erika Christoffersson säger att man måste våga släppa kontrollen. - Man kan vara rädd för vad som ska hända om man lämnar klassrummet, men man måste våga - det är bara att göra det.

Foto:

BODEN2008-05-21 06:00
Hon tillägger att man då kan uppleva andra sidor av eleverna och de får chansen att se andra sidor av läraren.
- Man är inte bara den där "stränga" läraren i klassrummet.
Som flest var de omkring 220 elever på Fagernäs. Nu är de cirka 150, vilket är lagom i förhållande till lokalerna. Trångboddhet är inte sällan en källa till konflikter för att den personliga sfären blir för liten.
En barngrupp förändras också hela tiden. I årskurs tre -fyra händer det mycket.
- Barnen frigör sig. Kompisarna blir viktigare än föräldrarna i sökandet efter den egna identiteten, säger Annevi Larsson, rektor.
- Och skolan blir den plats där barnen samlas och "tester" gränserna. säger Göran Ahlström, kamratstödssamordnare.
Annevi Larsson tillägger att det är viktigt att skolan är tydlig i vad som gäller och menar att de kan bli tydligare.
- Jag hör att föräldrarna behöver att vi blir mer tydliga. Det är viktigt att skolan arbetar tillsammans med föräldrarna. Om vi går tillsammans kommer vi så mycket längre än om vi motarbetar varandra. Det här är ingen självklarhet, men en förutsättning. I vissa fall är det också viktigt att skolan står fast vid vad vi tror på även om vi inte får medhåll av alla föräldrar.
Hårt språkbruk
Språkbruket i dag bland barn och ungdomar är hårt och på Fagernäs liksom på andra skolor använder eleverna stundtals ett oacceptabelt språk med könsord och skällsord.
- Vi såg att det fanns ett behov att ta upp det och kallade till ett möte tillsammans med elever och föräldrar. Vi inledde med att berätta om språket som barnen använder. Sedan fick de sitta i grupper och resonera om det och vilka regler som ska gälla för att det ska fungera, säger Erika Christoffersson.
Uppslutningen var bra. Barnen fick bekräftelse via kompisarnas föräldrar att det här var inte okey. Grupperna presenterade för varandra vad de kommit fram till och det resulterade i en större samsyn.
- Barnen tyckte själva att vissa saker inte var okey, men menade att lol inte är så farligt.
Det är en förkortning på Laughing Out Loud och betyder ungefär "jag bryr mig inte".
Föräldrakafé
Annevi Larsson ser en stor resurs i att många föräldrar vill engagera sig och det finns en idé om att starta föräldracafé till hösten., som inte skolan ska styra utan ska bli mer föräldrarnas ensak.
Göran Ahlström jobbar för tillfället med en killgrupp på skola. De genomför ett byggprojekt, som beslutades i demokratisk anda. Killarna jobbar tillsammans i grupp och arbetar med problemlösningar.
Erika Christoffersson arbetar tillsammans med övriga i arbetslaget med en tjejgrupp. De har gjort värderingsövningar och vill de rasa av sig får de det. Mycket bygger på vad de själva vill göra och de har bland annat tagit initiativ till den stundande skolresan.
- De har varit lite i skymundan av pojkarna och får nu möjlighet att synas och höras.
Uppdelningen har gjort att de upptäckt vilken inneboende resurs det finns hos både killarna och tjejerna, som kommer med driftiga idéer.
Pinochioprojektet
Fagernäs skola har också fått möjlighet att delta i Pinochioprojektet, som syftar till att hitta närmare vägar mellan elevhälsan, socialförvaltningen, barn- och ungdomspsykiatrin samt skolan.
- Tillsammans utgör vi en enorm resurs. Projektet innebär dels att hitta barn med normbrytande beteenden, dels att arbeta förebyggande, säger Annika Öhman, specialpedagog och berättar att de bland annat tittar på det egna förhållningssättet i klassrummet.
Nonchalera det negativa
- Vad lägger du fokus på? Om du har 20 elever och pysslar med dem, 19 plockar undan och en gör det inte. Lägg fokus på det positiva och nonchalera det negativa. Det ska inte få styra verksamheten.
Hon har också gått en utbildning om att se, förstå och handla. Det är viktigt att ge sig tid att kartlägga elevernas behov. Det ger dem verktyg att gå vidare och se vad de ska vidta för åtgärder.
Annevi Larsson poängterar att de har mycket att lära om att se individen.
- Vi jobbar med att hitta rätt förhållningssätt till varje elev. Det är ett viktigt utvecklingsområde.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om