Utställning om utseendefixering

Utställningen S.M.A.L (snygghet, makt, ansvar och lidande) visar på orimliga krav och faror som utseendefixeringen utsätter ungdomar för. S.M.A.L är skapad av ungdomar, för ungdomar.- En oerhört angelägen utställning, säger museipedagogen Helena Svanberg .

På 1500-talet var idealet en midja på endast 30 centimeter. Många kvinnor snördes till döds. Helena Svanberg berättar att måttet på hals och midja helst skulle vara lika.

På 1500-talet var idealet en midja på endast 30 centimeter. Många kvinnor snördes till döds. Helena Svanberg berättar att måttet på hals och midja helst skulle vara lika.

Foto: Susanne Jansson

BODEN2012-02-29 21:13

Redan från start förstår besökaren på Försvarsmuseum i Boden att det här är blir ingen lustfylld upplevelse.

För tjock, för små muskler, för krokiga fingrar, för liten näsa, krokiga ben eller för stora bröst.

I form av ett människohuvud, med ett kugghjul nerhugget genom skallbenet, och med ett myller av röster från den gapande munnen skildras ungdomars missnöje, i ett sammelsurium av röster, deras krav på att förändra sig för att passa in, att duga, mal genom rummet.

Med Helena Svanberg som guide tar sig besökaren vidare in i lokalerna.

Stånkande ljud från en kvinnokropp insnörd i en korsett ger rummet en kuslig atmosfär.

Smal med livet som insats
- Redan för 400 år sedan misshandlade kvinnor sin kropp. På 1500-talet var kroppsidealet en midja på 30 centimeter. Tänk vad många kvinnor som blev sjuka och till och med dog av att bli snörda så hårt. I dag är vågen vår korsett. Den snör oss lika hårt, säger Helena Svanberg.

Ätstörningar som bulimi och anorexi tas upp och som ett tillägg kommer en temavecka, bodytalk, att äga rum vecka elva.Då kommer föreläsare från riksföreningen mot anorexi och bullemi att medverka.

Blodigt allvar
Längst ner i salen står en fiktiv operationssal.

Där bakom pågår en av alla de tusentals bröstförstoringar som utförs och där finns också information om alla faror ingreppet innebär. Hit in vill inte alla gå.

Utställningen riktar sig till ungdomar från klass sju och uppåt och är ett samarbetsprojekt mellan ungdomar från Malmö, Norrköping, Stockholm och Östersund. Fram till den 6 maj har skolorna runt om i länet möjlighet att besöka S.M.A.L.

- Ett sådant otroligt viktigt ämne, säger Helena Svanberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om