Utsatte sig själva för livsfara - åtalas

Två tonårstjejer körde moppe på skjutfält där det pågick övning med skarp ammunition. När de upptäcktes hade personen som skötte målspelet fingret på avtryckaren. Nu åtalas flickorna.

Boden 11 november 2019 15:17

Det var under juni månad som A9 hade en övning på Kusträsk skjutfält. Ett 30-tal soldater deltog. När åtta av dem skulle skjuta med skarp ammunition på  uppställda objekt på andra sidan av en väg kom två mopedister körande med gasen i botten. Soldaterna hann precis avbryta skjutningen.

Enligt Patrik Lassi, handledare under övningen,  klarade sig flickorna med mindre än fem sekunders marginal. Personen som skötte det radiostyrda målspelet hade fingret på avtryckaren. Hade han hunnit trycka hade soldaterna börjat skjuta. 

Nu har kammaråklagare Henrik Wallin åtalat de två unga tonårsflickorna. Brottet de misstänks för är obehörigt tillträde till skyddsobjekt. Båda har enligt stämningsansökan erkänt brott. Åklagaren vill även att övningsledaren vittnar om händelsen. 

Kusträsk skjutfält är ett skyddsobjekt enligt skyddslagen. När det är avlyst råder förbud mot tillträde för obehöriga. Enligt Henrik Wallin har flickornas intrång under pågående skarpkjutningsövning inneburit en stor olycksrisk när de passerat på Långmyrvägen mellan soldaterna och deras mål. 

– Vi har ganska många incidenter, men alla leder inte till åtal. Vi har intrång i skyddsobjekten ibland flera gånger i månaden, säger kapten Håkan Karlsson, chef för skjutfälten i Boden.

Han tillägger att Försvarsmakten har ökat sitt användande av skjutfälten, men att allmänhetens uppmärksamhet att de är där inte har ökat i samma grad. 

Håkan Karlsson berättar att en man nyligen dömdes till 18 500 kronor i böter för att han cyklade in på ett avlyst skjutfält i Härnösand.

– Samma karl stod i lokalteve på kvällen framför en av våra stora skyltar och sa att om han bara hade vetat att det är livsfarligt, men det står ju på skylten bakom ryggen på honom.

Han berättar att de pratar minst varje vecka om att det ska vara så svårt att förstå.

– Vi träffar på folk som vill köra skoter rakt genom skjutfält när man skjuter med artilleri. Det är som att de inte förstår att man dör om det kommer granater runt omkring en. Vi har pratat jättemycket om hur vi ska öka förståelsen. Vi tycker det är obehagligt allihop, för förr eller senare råkar någon illa ut även om vi försöker göra allt vi kan för att det inte ska ske, säger  Håkan Karlsson. 

Om flickorna blir dömda kan det få följder senare i livet. Det kan påverka deras möjligheter att få körkortstillstånd, uppger en kundtjänstshandläggare på Transportstyrelsen. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa