Utredningen: Stridvagnsolyckan hade kunnat undvikas

Arbetsmiljöverket åtalsanmäler Försvarsmakten efter dödsolyckan i mars 2019 som kostade hemvärnssoldaten Helena Fjellström livet. Hon blev påkörd av ett stridsfordon.

Stridsvagnsbesättningen ur pansarspaningsplutonen från I 19 kunde inte uppfatta spaningsgruppens observationsplats. Det framstår som att kommunikationen inom övningsledningens säkerhetsorganisation har brustit, menar Arbetsmiljöverket.

Stridsvagnsbesättningen ur pansarspaningsplutonen från I 19 kunde inte uppfatta spaningsgruppens observationsplats. Det framstår som att kommunikationen inom övningsledningens säkerhetsorganisation har brustit, menar Arbetsmiljöverket.

Foto: Norr Media

Boden2020-06-10 18:30

Det var under den internationella storövningen Northern wind, som dödsolyckan inträffade i skogarna kring Gransträsk utanför Överkalix.

Helena Fjellström ingick i en spaningsgrupp ur ett hemvärnsunderrättelsekompani. Den hade upprättat en väld dold observationsplats i en skogsdunge. Hon låg och sov i ett tält när ett stridsfordon 90 körde över det. Helena Fjellström blev 41 år.

Vi har tidigare skrivit om dödsolyckan. Den har utretts av Försvarsmakten och Haverikommissionen.

Även Arbetsmiljöverket har utrett olyckan. Den inträffade mitt på natten den 25 mars 2019 och verket konstaterar att de stridande förbanden var ovetande om varandra.

Myndigheten noterar att det i utredningen framkommit att det tidigare under övningen inträffat ett allvarligt tillbud mellan norska soldater och bataljonen. Norrmännen låg väldigt nära stridsfordonens bandaggregat och övningen avbröts.

Under militärövningen övade deltagarna under hög grad av realism. I den meningen var övningen riskfylld, vilket bekräftas både av tidigare olyckor och av dödsolyckan, skriver Arbetsmiljöverket. Myndigheten anser att Försvarsmakten inte i tillräcklig utsträckning åtgärdat risken att bli överskörd av ett stridsfordon.

Det kompani som Helena Fjellström tillhörde hade identifierat risken att bli påkörd, men hade inte erhållit några instruktioner för att förebygga den. Uppgiften att spana och samtidigt hålla sig dold har i praktiken kommit att stå helt i strid med säkerhetsbestämmelserna.

Risken att bli överkörd har varit allvarlig, men trots det har inte tillräckliga åtgärder vidtagits för att förebygga den, hävdar Arbetsmiljöverket.

Verket skriver att det saknas en riskbedömning, som särskilt beaktar vilken arbetsutrustning som varit lämplig för arbetet som deltagarna skulle utföra under övningen.  Enligt myndigheten har det även framkommit brister i den tekniska utrustningen.

Spaningsgruppen hade inte mörkerutrustning så den kunde uppfatta stridsfordon. Radioutrustningen var också mindre lämplig för uppdraget. Dessutom hade gruppen under flera dagar utsatts för hård fysisk belastning, var decimerad och hade reducerats ytterligare.

Stridsvagnsbesättningen ur pansarspaningsplutonen kunde inte heller uppfatta spaningsgruppens observationsplats. Det framstår som kommunikationen inom övningsledningens säkerhetsorganisation brustit, menar Arbetsmiljöverket.

De brister som myndigheten pekar på beträffande riskbedömning, den tekniska utrustningen, information och kunskap hos deltagarna har lett till att olyckan kunde ske.

Myndigheten bedömer att olyckan med hög grad av sannolikhet hade kunnat undvikas om enheterna haft rätt instrument. Arbetsmiljöverkets uppfattning är att Försvarsmakten inte i tillräcklig utsträckning sett till att övningen genomfördes under säkra förhållanden.

Det åligger arbetsgivaren att säkerställa att arbetstagarna har den utbildning som krävs och känner till de risker som finns. Försvarsmakten har i den delen brustit i sitt arbetsmiljöansvar och underlåtit att efterleva bestämmelser i arbetsmiljölagstiftningen. Arbetsmiljöverket vill att ärendet prövas huruvida någon gjort sig skyldig till arbetsmiljöbrott. 

Eftersom åtalsanmälan är en del av en pågående förundersökning väljer I 19 att inte kommentera ärendet i nuläget.

Northern Wind 2019

Northern Wind var en internationell brigadövning som genomfördes mellan den 18 och 27 mars 2019. Under övningen deltog cirka 10 000 personer från ett flertal länder. Chefen för Markstridsskolan var övningsledare.

Det var en tillämpad övning, vilket innebär att de soldater som deltog i övningen tränade i så hög grad av realism som möjligt för att omsätta sina kunskaper och träna. 

Det fanns förbandsinstruktörer på varje pluton. De hade till uppgift att utveckla plutonen samt bevaka säkerheten. 

Karta: Norrbottens Regemente I 19
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!