Utökad lärarkår på Norrskenet: "Alla drar åt samma håll"

Norrskenets utbyggda friskola startar höstterminen med en personalstyrka på 24 anställda. Skolan kommer att ha 200 elever.- Det ska bli jätteroligt att köra igång, tycker läraren Malin Lundberg

Britt-Inger Snäll, i mitten på nedersta raden är ny rektor för Norrskenets skola i Boden. Hon basar över den personal som finns med på bilden. Ett tjugotal har nyanställts på skolan som nu blivit större.FOTO: Lena Leffler

Britt-Inger Snäll, i mitten på nedersta raden är ny rektor för Norrskenets skola i Boden. Hon basar över den personal som finns med på bilden. Ett tjugotal har nyanställts på skolan som nu blivit större.FOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2010-08-22 06:00
Arbetet pågår för fullt med förberedelserna inför skolstarten nu på måndag. Tidigare har Norrskenet, vars profil är it, entrepenörskap och hälsa haft ett handfull lärare och fyra klasser. Norrskenet startar på måndag med förskoleklass upp till åttondeklass. Skälet till att skolan växer så kraftigt beror mycket på idrottssatsningen, att eleverna ska få träna specialidrotter på skoltid.
- Det har lockat många pojkar, men skolan vill gärna bredda sig och ha aktiviteter som även ska locka flickor. Det är vårt mål framöver, säger nya rektorn Britt-Inger Snäll.
Hon tycker det känns spännande att vara igång och att fått vara med och rekrytera det här "härliga arbetsgänget".
- Alla drar åt samma håll, tycker Snäll.
Personalgängets ålder ligger på mellan 25-49 år. En handfull kommunala lärare som sades upp i Boden har fått anställning på skolan.
- Jag är jätteglad att jag fått jobb här för jag gillar skolans arbetssätt. Jag ska arbeta i första klass som även har samarbete med förskoleklassen. Vi kommer att arbeta med att skriva sig till läsning, som är ett arbetssätt som enligt mig ger alla elever chans att lyckas, säger Malin Lundberg.
Större möjlighet
Anders Sundström som arbetat som lärare sedan 2004 ska undervisa sjätte och åttonde klass i matte och naturvetenskap.
- Jag har tidigare varit vikarie. Det känns bra att få en fast tjänst. Ofta när man kommer till en skola är allting klart. När en skola byggs upp från grunden har man större möjlighet att påverka vilket känns som en nyttig erfarenhet, säger han.
Bodensaren Sara Wohlin-Zerpe blev klar som lärare i januari 2009. Hon har vikarierat både i kommunal skola och friskola efter hon blev färdig.
- När det var ont om lärarjobb så valde jag att gå ett år på konstlinjen på Sunderby folkhögskola. På Norrskenet kommer jag att ha musik och bild och känner det ska bli jättekul att börja arbeta.
Ser man på resurser så kommer Norrskenet att investera i mer it-teknik. Skolans sjuor och åttor kommer att få varsin dator som ska användas på skoltid, lovar Snäll.
- Det blir även datorer i de andra klassrummen. I klassrummen kommer det också att finnas aktiva skrivtavlor. Det underlättar undervisningen och det går att ta fram mer saker på internet, säger Snäll.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om