Uteserveringar: Här är de som sökt tillstånd i Boden

Ett säkert sommartecken är på gång. Uteserveringarna dyker upp. ”Ansökningarna om tillstånd har börjat komma”, säger Ellinor Isaksson Larsson vid kommunen.

Redo. På Le Criossant är uteserveringen redan på plats.

Redo. På Le Criossant är uteserveringen redan på plats.

Foto: Karin Sjöberg

Boden2017-05-05 05:00

Hittills har fyra restauranger, kaféer och snabbmatsställen sökt tillstånd om uteserveringar hos Bodens kommun.

– Vi har en generös inställning och brukar bevilja alla. Jag tror inte vi har gett avslag på någon ansökan de sista åren. Vi vill ju gärna ha en levande stadsmiljö, säger Ellinor Isaksson Larsson, trafikingenjör vid tekniska förvaltningen på Bodens kommun.

Nu är det inte alla som behöver söka tillstånd hos kommunen.

–  Det är bara de som vill nyttja kommunal mark.

För att få ha servering på torget eller trottoaren krävs att den har någon form avgränsning.

– Det ska vara lätt för till exempel synskadade att ta sig förbi den. Man ska inte fastna i den om man har en käpp.

Till det kommer regler som att avspärrningen inte får se ut som ”tryckimpregnerade eller vitmålade villastaket på de centrala gatorna”.

– Det är mest för att det ska se enhetligt ut i staden. Många väljer att ha någon typ av stålstaket. En del vill ha plexiglas, då får man ju lite vindskydd. Och så brukar de ju ha lite infravärme.

Något fast tak är inte tillåtet, däremot markis eller parasoller.

– Tak kräver i regel bygglov.

Hon uppger att det inte brukar vara några problem med efterföljningen av regler.

Hittills är det Dagobert och Frasses på Kungsgatan och Medborgarplatsen, Le Croissant vid 43:an och Hanssons café som fått tillstånd.

– Förra året hade vi betydligt fler. Men jag tror att de är den kalla våren som har gjort att man inte har känt sig så hugad att söka tillstånd ännu, säger Ellinor Isaksson Larsson.

Hon räknar upp dem som brukar komma in med ansökningar, bland annat Oregano, Den glade Sweitzaren och Bodensia.

Det finns fler som har uteserveringar, som Panelen.

– Men de har en egen veranda och får ta kontakt med fastighetsägaren. Och Susie Q:s, som också brukar ha uteservering, måste ordna tillstånd från sin fastighetsägare, för det är inte kommunal mark.

När det gäller alkoholtillstånd finns det ytterligare regler.

– Man får inte lämna byggnaden med alkohol i handen. Om uteserveringen är skild från serveringens fasad krävs det speciellt tillstånd och då måste man också ha servering ute på den separata platsen. Det är inte vi som ger tillståndet, vi upplåter marken och polisen ger tillståndet, säger Ellinor Isaksson Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!