På grund av det, förklarar hon, är det inte heller möjligt att fastslå att en eller flera personer har orsakat döden eller att döden har orsakats av oaktsamhet eller andra straffbara former av ageranden.
Kristin Andersson har ingen uppfattning om läkarens beslut att inte utföra en klinisk obduktion på Kayla efter att hon dödförklarats på Karolinska universitetssjukhuset.
– Mitt jobb är att utreda brott och i det ligger att försöka bilda mig en uppfattning om något brottsligt har begåtts. I det här fallet är det en händelse som redan har hänt. Därför har man bara att förhålla sig till materialet som finns tillgängligt.
Hade en obduktion kunnat påverka ditt beslut?
– Det är möjligt, säger Kristin Andersson.
I samband med att Kayla befann sig på Karolinska gjordes flera olika undersökningar.
Har du tagit del av resultaten av dem?
– Nej, det som var föremål för anmälan var Sunderby sjukhus ageranden. Rättsläkare brukar inte vilja uttala sig om de inte har en kropp att obducera. Jag kan förstå ur ett mänskligt perspektiv att man vill att saker ska utredas, men jag bedriver en förundersökning för att se om det finns någonting, som kan leda fram till åtal och jag vet, att kan man inte fastställa en dödsorsak kan man heller inte påstå att någon orsakat döden.
Kristin Andersson har inte varit i kontakt med någon rättsmedicinsk expertis, som givits möjlighet att sätta sig in i och djupare granska fallet samt värdera alla de olika delarna för att se om det kan finnas grund för ett vållande trots avsaknaden av obduktion.
– Jag har svårt att se, att det hade gjort någon skillnad i det här fallet.
Kayla,16 månader, hade magsjuka med omfattande kräkningar och diarréer. Febern pendlade mellan 38 och 40. Sunderby sjukhus hade ingen kontroll på hennes vätskebalans, vätska in och ut, och saknade en tydlig hantering av barn med uttorkande tillstånd som gastroenterit, som hon hade. Ordination om sond utfördes inte och det fanns inte heller någon rutin för att återkoppla till barnläkare för alternativ åtgärd för att säkra hennes vätsketillförsel.
Har du tittat på detta utifrån verksamhetsledningsansvar och underlåtelsebrott?
– Jag har tittat på det här utifrån rubriceringen och andra rubriceringar. Allt kokar ned till att man inte kan fastställa vad som orsakat döden, vilket agerande som har orsakat döden och om någon gjort det av oaktsamhet eller annan form av straffbart agerande. Det går inte att säga att något specifikt agerande har orsakat utgången och då hamnar man i bevisproblem, säger Kristin Andersson.
Efter Kaylas död behandlas barn med magsjuka på Sunderby sjukhus i enlighet med instruktioner för intravenös vätsketerapi av barn från en månad till 18 år. Sjukhuset har också infört Swe-PEWS, övervakning och bedömning av vitalparametrar hos barn. Kontroller som, enligt ansvarig verksamhetschef Hilda Hassler, nu görs på alla barn som läggs in. Nya vätskelistor med avräkning 1-4 gånger per dygn och eftermiddagsronder är införda för att säkerställa att ordinationer går fram. Akuta ärenden rapporteras fortlöpande av läkare till sjuksköterska dygnet runt.
– Man måste kunna säga att det här inte hade hänt om de hade haft de här rutinerna införda, men det kan vi inte heller säga, avslutar Kristin Andersson.
Kaylas föräldrar avser att begära överprövning av åklagarens beslut att lägga ned förundersökningen om vållande till annans död.