Utan jobbet får han inte stanna i Sverige

Samir Mansurzada från Azerbajdzjan har blivit avvisad två gånger från Boden, när han jobbat på Textilservice. När han återvände en tredje gång, hann Samir bara jobba en vecka innan varslet kom.- Nu får jag vänta och leva i ovisshet.

Samir Mansurzada har jobbat några år på tvätten som asylsökande. Två gånger tvingades han tillbaka till sitt hemland och återvände en tredje gång 1 april." Jag hann jobba en vecka innan beskedet kom att fyrtio tvättjobb försvinner. Troligen blir det mitt jobb eftersom jag inte varit fast anställd så länge", säger han. FOTO: Kurt Engström

Samir Mansurzada har jobbat några år på tvätten som asylsökande. Två gånger tvingades han tillbaka till sitt hemland och återvände en tredje gång 1 april." Jag hann jobba en vecka innan beskedet kom att fyrtio tvättjobb försvinner. Troligen blir det mitt jobb eftersom jag inte varit fast anställd så länge", säger han. FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

BODEN2009-04-06 06:00
NSD skrev förra veckan att Norrbottens läns landsting sagt upp tvättavtalet. Därför måste Textilservice börja varsla 40 anställda. Samir Mansurzada drabbas som en av de sist fast anställda.
Efter bara en vecka i Sverige har han blivit av med jobbet som tvätteriarbetare - igen.
Vi kanske ska ta det från början. 37-årige Samir Mansurzada kom första gången till Sverige med sin fru Nazrin 2002.
- Jag sökte asyl, inte på grund av politiska skäl utan det handlade om privata problem. Efter två år i Boden så födde min fru tvillingar.Det blev en flicka, Madina, och en pojke, Sayad, som fyller fem år till sommaren, berättar Samir Mansurzada.
Tvingades återvända
Under tiden i Boden så började han också som timanställd på Textilservice. 2005 avvisades familjen och de ettåriga tvillingarna. Med poliseskort återvände de till hemlandet.
- Skälet till att vi tvingades tillbaka var för att förhållanden var stabila och det var heller inget krig i Azerbajdzjan. Vi flyttade in i mina föräldrars hus i Bakur men målet var att återvända till Sverige igen, säger Samir Mansurzada.
Vilket han själv gjorde på egen hand 2006.
- Målet var att ta hit familjen så småningom när jag fått permanent uppehållstillstånd. Jag hade inget boende hos Migrationsverket utan bodde i egen lägenhet. Eftersom jag fortsatte arbeta på tvätten kunde jag försörja mig. Jag fick också en fast anställning, säger Samir.
Men trots fast arbete var det dags för nästa avvisning igen under 2008. Under tiden som Samir befann sig i Azerbajdzjan så ändrade regeringen reglerna för arbetskraftsinvandring.
- I december förra året ändrades lagen så jag kunde skicka in papper och få uppehållstillstånd för att jobba i Sverige. Jag fick tillbaka mitt gamla arbete eftersom jag bara sökt tjänstledigt när jag avvisades, säger Samir Mansurzada.
Lever i ovisshet
Den 1 april började han arbeta åt Textilservice och för en vecka sedan tittade han på en större lägenhet för att kunna ta hit familjen, frun och barnen, till sommaren.
- Sedan kom uppsägningarna på tvätten en vecka efter jag börjat jobba. Nu vet jag inte vad som händer utan lever i stor ovisshet, säger Samir Mansurzada och fortsätter:.
- Givetvis hoppas jag att det löser sig så jag får behålla jobbet. Jag trivs jättebra med både arbete och arbetskamrater. Min frus syster bor i Piteå och jag har jättemånga barndomskompisar från Azerbaijan som bor i Luleå. Både jag och min fru trivs jättebra i norra Sverige och vill gärna bo här i framtiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om