Uppsagda lärare i Boden väntar på att rangordnas
Lärarfacken och Bodens kommuns barn- och utbildningsförvaltning centrala förhandling slutade i stor oenighet. Nu väntar 110 uppsagda lärare på att rangordas i övertalighetsprocessen.
Foto:
- Politiken har totalt dött i den här frågan med uppsagda lärare. Det vi framför allt saknar är en dialog där man framförallt ser vad man kan göra för att mildra effekten av uppsägningarna, säger Jan Lindberg, Lärarnas riksförbund.
Hittils har arbetsgivaren avvisat allt som facken lagt fram.
Högre arbetsbörda
- Förutom pensionslösningar så ville facken ha säkerställt att arbetsgivaren inte lägger på en högre arbetsbörda på de lärare som blir kvar. Det är ingen arbetsbrist om andra tar över de uppsagdas jobb, säger Jan Lindberg.
Arbetsgivaren vägrade också att presentera ett organisationsförslag med färdiga tjänster där de kan påvisa en arbetsbrist. Det kommer först längre fram i övertalighetsprocessen, troligtvis sent under våren 2009. Det som nu väntar är en ny förhandling på onsdag nästa vecka. Enligt barn- och utbildningschefen Karina Pettersson-Hedman så har arbetsgivaren bara fullföljt sin del av förhandlingsbiten.
- Vi har erbjudit pensionslösningar vid två tillfällen och nu fortsätter övertalighetsprocessen för att gruppera in anställda i olika kompetensområden. För lärarna styr ju behörigheten på ett annat sätt.
Samma grupp
- Vi kommer också att lägga in alla förskolelärare i samma grupp eftersom vi inte har någon arbetsbrist där, säger Karina Pettersson-Hedman.
- Det man vill göra nu är att följa en arbetsmodell som arbetsgivaren lagt upp som kallas behörighetskategorisering. Man ska placera in lärare i olika grupper beroende vilka kompetensområden de behärskar.
- Sedan väljer arbetsgivaren ut vilket kompetensområde man vill påvisa en arbetsbrist inom. Modellen var så krånglig så vi fick ajournera oss igen, säger Jan Lindberg, Lärarnas riksförbund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!