Måsinvasion upprör – kräver åtgärd: "Mota Olle i grind"

Måsinvasion i Svartbjörnsbyn upprör bybor. Fågelskyddsområdet Nedre Avan är granne med byn och soptippen ligger nära. "Fågelskyddsområdet går inte att göra något åt, men man borde kunna göra någonting på tippen för att mota Olle i grind, säger Karina Grönberg.

Svartbjörnbyns byaförening har noterat en ökning av måsar i byn. Bert Wiklund, vice ordförande, Torbjörn Lidberg, medlem och markägare, Karina Grönberg, sekreterare, och C-L Persson, ordförande. Mellan byn och soptippen ligger fågelskyddsområdet Nedre Avan.

Svartbjörnbyns byaförening har noterat en ökning av måsar i byn. Bert Wiklund, vice ordförande, Torbjörn Lidberg, medlem och markägare, Karina Grönberg, sekreterare, och C-L Persson, ordförande. Mellan byn och soptippen ligger fågelskyddsområdet Nedre Avan.

Foto: Lena Tegström

Boden2023-07-24 05:05

Bert Wiklund, vice ordförande i Svartbjörnsbyns byaförening, förklarar att upprinnelsen var att avtalet med jägarna som bedriver skyddsjakt på fåglar på soptippen har sagts upp.

– Det satte fart på oss.

Torbjörn Lidberg, medlem och markägare, tycker det är anmärkningsvärt att Bodens kommun vill fördubbla restproduktberarbetningen på tippen samtidigt som avskjutningen upphör nästa år.

– Fågelpopulationen kommer öka ohämmat. Vi vill att skyddsjakten fortsätter.

Kommunens helägda bolag Restproduktbearbetning i Boden AB, Rebab, är verksam på Brännkläppens avfallsanläggning. I och med verksamhetsutökningen sker en ny tillståndsprövning. Med anledning av det har föreningen lämnat in sina synpunkter och bland annat framfört att människor som bor i Svartbjörnsbyn oroas över ökningen av antalet måsar i hela bostadsområdet.

– De upplevs som en sanitär olägenhet, säger Torbjörn Lidberg.

undefined
Måsar på taket på en badbrygga med bastu i Buddbyträsket.

Karina Grönberg, sekreterare, bor strandnära Buddbyträsket och berättar att de har mycket bekymmer med måsarna.

– Det är mycket avföring precis överallt, vilket är väldigt otrevligt. De är ju här på nätterna också och då är det ett väldans liv. Vi har försökt med olika skrämselattrapper, men det hjälper inte.

Fåglarna lär sig snabbt att attrapperna är ofarliga.

undefined
Störs måsarna i villaområdet i Svartbjörnsbyn så flyttar de bara en bit bort.

– De kommer i flock. Blir de bortmotade flyger de bara lite längre bort. Ofta är trädgårdsmöblerna nedsmutsade med avföring från fåglarna och måste rengöras, säger Karina Grönberg.

Likaså bryggor och altaner.

Byns badplats klassas inte som EU-bad och därför tas inga vattenprover längre. Stenarna i piren vid stranden är fulla av spillning liksom bord och bänkar.

– De var tvungna att ta bort badbryggorna därifrån för att det var så mycket fågelskit. Det badas än i dag, men bryggorna har aldrig kommit tillbaka, säger Bert Wiklund.

undefined
På badplatsen i Svartbjörnsbyn finns bord med sittplatser. Det användas av måsar när badgästerna gått hem.

Karina Grönberg tillägger, att det finns en oro att sjövattnet ska bli otjänligt så att det inte går att bada överhuvudtaget. Flera personer har på sociala medier ondgjort sig över att inga vattenprover tas.

Föreningen förutsätter att deras synpunkter beaktas vid kommande tillståndsprövning och har i sin skrivelse även pekat på den stora ökningen av råttor.

– De var på Brännkläppen, men har de senaste åren kommit över järnvägen och finns nu i övre delen av byn. Nu måste man ta tag i det här, säger Bert Wiklund.

undefined
Måsarna lämnar träck och fjädrar efter sig på badplatsen vid stranden i Svartbjörnsbyn.
Karta: Svartbjörnsbyn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!