Upprättelsen

Christian Lindgren och Hans Rolfs, Bodens förra S-kommunalråd, gjorde inte fel. Det gjorde däremot Bodens kommun när det gäller deras visstidspensioner.- Jag gläds åt att domen ger oss upprättelse, säger Christian Lindgren.

Advokat Ulf Nordekvist.

Advokat Ulf Nordekvist.

Foto: Bengt-Åke Persson

BODEN2009-12-03 06:00
Kommun har enligt Lindgrens och Hans Rolfs ombud bråkat om beslut som är tagna på ett korrekt sätt. Stämningen handlade om 700 000 kronor i återkrav av visstidspension.
Tydlig
- Bodens kommun måste stå för sina beslut och inte ändra dem fem, sex år i efterhand.Jag är nöjd med den tydliga domen. Om kommunen tänker överklaga så har även domstolen klargjort sin inställning vad gäller andrahandsgrunden om mina klienter varit i god tro. Domstolen säger även att om mina klienter inte haft rätt till pengarna så ska de ändå inte betala tillbaka dem, säger advokaten Ulf Nordekvist, ombud för Rolfs och Lindgren.
Uthängda
Christian Lindgren är också nöjd över tingsrättens dom.
- Det känns fantastiskt roligt, även om jag inte läst igenom hela domen. Som jag förstått så talar domen till 100 procent till vår fördel. Lagmännen säger att det kommunala beslut som tagits är korrekta och att vi har haft rätt till de ersättningar som vi fått. Det var det som vi själva förde fram hela tiden, säger Christian Lindgren.
Hans Rolfs reste utomlands i början av veckan. NSD nådde inte honom i går för en kommentar.
- Nu är det bäst att han sätter på telefonen för jag lovade meddela domen, säger Lindgren.
Han är på gott humör, men har ändå svårt att dölja sin besvikelse över hur kommunledningen hanterat pensionsfrågan.
- Det är anmärkningsvärt att ingen från Bodens kommunpolitiker kontaktade mig. I stället sprang de väldigt fort till tingsrätten och lämnade in stämningen. Även i vissa medier har vi i princip blivit dömda och uthängda. Det har framför allt varit jobbigt för närstående. Jag själv har vetat att jag inte gjort något fel, även om det varit psykiskt påfrestande att vänta på domen, säger Christian Lindgren.
Politiken skitig
- Även om vi är friade så känns det bittert att politiken ska bli så skitig. Naturligtvis så reagerar folk på vad som är sant och osant. Det gagnar inte politiken när man startar sådana processer. Nu valde alliansen att hänga ut två sossar för att dra hem billiga politiska poäng, säger Christian Lindgren.
Han hoppas kunna få ägna sig åt fler politiska uppdrag efter domen.
- Jag har för avsikt att ställa mig till förfogande. Men det är inte jag som bestämmer vem som nomineras.
Han vill i dag inte säga om han och Rolfs kommer att kräva skadestånd.
- Det får framtiden utvisa. Just nu känner jag bara glädje och lättnad.Vår advokat är också en av segrarna i det här. Kommunförbundets jurist avrådde Bodens kommun att stämma. De borde ha lyssnat på juristerna,säger Lindgren.
"Vi gjorde rätt"
- Begär man en rättsprövning kan det gå hur som helst. Kommunens inställning är att vi gjorde rätt, kommenterar kommunalrådet Olle Lindström (M).
FAKTA Domen
➤ Tingsrättens dom betyder att domstolen ogillar käromålen från Bodens kommun som stämde Hans Rolfs och ChristanLindgren. Domstolen anser att kommunens sätt att betala ut pensionen var rätt, det som kommunen hävdar var felaktigt. Frågan handlar egentligen om kommunen på handläggningsnivå får besluta om samordningsbeloppen. Fullmäktige kan besluta om grunderna till pensionerna, men däremot hur många samordningsbelopp hör inte till grunderna. Därför kan man besluta om avvikelser utan att gå till fullmäktige. Domen innebär att kommunen ska stå för rättegångskostnaden på 400 000 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om