Unikt speljam i Sävast – deltagare från sju länder

På tio dagar ska tolv spelutvecklare från sju olika länder ska skapa två spel. "Det här är en drömupplevelse", säger Sammie Ekne om Valkyrie Jam.

"Det finns ett behov av kvinnliga spelutvecklare", säger Leene Künnap, Estland,

"Det finns ett behov av kvinnliga spelutvecklare", säger Leene Künnap, Estland,

Foto: Stellan Mäki

Boden2024-07-04 00:01

För femte gången sedan 2018 arrangeras Valkyrie Jam på Peetgården i Sävast. Tanken är att stödja könsminoriteten inom spelutveckling. De tolv kvinnliga deltagarna delas upp i två grupper där varje grupp ska skapa ett datorspel.

Inom spelutvecklingsbranschen finns problem med risk för minoritetsutbrändhet som i många fall grundar sig i känslan av att inte bli hörd eller att få sin kompetens ifrågasatt. 

undefined
Angehlica Halling och Laura Prine är med och arrangerar Valkyrie Jam på Peetgården i Sävast.

– Vi samlar specifikt könsminioriteter inom branschen för att de ska få en chans att träffa sina medparter och få nya kontakter och hitta gnistan igen, säger Laura Prine, arrangör.

Det finns en saknad av varierad representation inom ledarskap i spelindustrin som bland annat leder till saknad av mentorer för minoriteter som är nya i branschen. 

Leene Künnap kommer ursprungligen från Estland och tycker att utvecklingen för kvinnliga spelutvecklare går åt rätt håll. 

undefined
"Det finns ett behov av kvinnliga spelutvecklare", säger Leene Künnap, Estland,

– Betydligt fler kvinnor intresserar sig för spel och spelutveckling och det är väldigt positivt för branschen. Eftersom det är fler kvinnor som spelar datorspel så skapar det också ett behov av kvinnliga spelutvecklare, säger hon.

– Spelutvecklingen är mansdominerad och gör att spelen kan vara ganska tråkiga, tillägger hon.

De tolv deltagarna är alla samlade i ett av rummen i Peetgården när de jobbar med att göra nya spel.

undefined
Sammie Ekne, Stockholm, beskriver Valkyrie Jam i Sävast som en drömupplevelse.

Förutom att träffa likasinnade och få göra någonting man tycker om så blir bara resan till Boden ett äventyr för många. Förutom spelutveckling så kommer deltagarna även att hinna med andra aktiviteter. Som ett besök på Rödbergsfortet eller en filmkväll på Boden Business Park.

– Jag får besöka en plats som jag nog aldrig skulle åka till om det inte var för Valkyrie Jam. Jag tycker om att träffa nya människor och lära mig nya saker så jag tvekade inte att åka hit, säger Camille-Molly Martin från Paris.

Deltagarna har ansökt till Valkyrie Jam via sociala medier. Arrangörerna har sedan gjort ett urval utifrån erfarenhet, kunskap och nation. Förutom Frankrike och Estland så finns Belgien, Tyskland, Kanada, USA och Sverige representerade.

– Jag är alltid på jakt efter udda upplevelser och att hitta på nya saker och att göra spel är någonting som jag tycker är jättekul, säger Sammie Ekne, Stockholm.

Sammie beskriver Valkyrie Jam som en drömupplevelse.

– Man får träffa folk från hela världen. Det här är upplevelse som troligtvis bara kommer inträffa en gång i livet. 

undefined
Camille-Molly Martin, Frankrike, ska under tio dagar hjälpa sin grupp att göra ett datorspel.
undefined
Valkyrie Jam arrangeras för femte gången sedan 2018.
undefined
Valkyrie Jam är ett game jam där deltagarna tillbringar tio dagar på natursköna Peetgården.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!