Rektorn på Stureskolan och Brönjaskolan, Ulrik Bylander, är stolt.
– Vi har tagit stafettpinnen – nu är det på riktigt! Vi är redo för det och har förutsättningarna. Det känns jättebra. Det är här det händer.
Som en del av samhällsomvandlingen i och med H2 Green Steels etablering har bolaget och kommunen kommit överens om ett samarbetsavtal.
– H2GS signalerade, att om de ska få hit folk med rätt kompetens behöver de när det gäller skolan engelskspråkig undervisning så att barnen i familjerna som flyttar hit kan studera under den period föräldrarna är här och arbetar, säger Malin Westerlund, rektor på Torpgärdsskolan.
Petronella Sirkka förtydligar, att bolaget i inledningen av samarbetet med kommunen inte ställde krav på internationell skola.
– Men de som avsåg att flytta till Boden var väldigt tydliga med att de inte kommer om flytten innebär att de riskerar sina barns skolgång. De behöver veta att deras barn inte kommer uteslutas från skolgång eller kommer ha en skolsituation som ett annat land inte kan bygga vidare på.
– Vi insåg att vi behövde ett internationellt koncept och det var då vi landade i IB, tillägger Malin Westerlund.
IB står för International Baccalaureate. Politikerna gav skolchefen uppdraget, att ansöka om att få driva internationell skola enligt deras program i den kommunala skolan i förskoleklass till och med årskurs nio.
– Många av ingenjörerna som avser att söka sig hit vill först försäkra sig om att det finns en skola. Vi har pratat med några familjer och vi förstod att de är väldigt angelägna om att deras barn får bästa möjliga utbildning och ställer höga krav på skolan, säger Ulrik Bylander.
Han berättar, att de jobbade hårt under hösten och blev godkända kandidatskolor dagarna före jul, vilket är ett första steg mot auktorisation.
– Det blev vi väldigt glada för. Det är väldigt spännande och är en utbildning som erbjuder mycket, som vi bedömer vår grundskola kommer att ha nytta av, säger Ulrik Bylander och trycker på att det är en riktig internationell skola med egen läroplan.
Godkännande innebär att kommunen kan starta IB Primary years programme och IB Middle years programme i grundskolan.
– Det är faktiskt "a big deal", uppger Petronella Sirkka.
Ulrik Bylander berättar att det som nu händer i Boden har rönt stort intresse och nyfikenhet inom skolans värld i hela länet.
– Det finns ett jättesug. Många förhör sig om det vi gör och flera har även kontaktat våra lärare. Det är ju nästan för bra för att vara sant, men det kan vi intyga att det är.
Malin Westerlund konstaterar att det har gått jättefort och tillägger, att de i augusti insåg vilken stor sak det är att få ihop allt.
– Vi är så pass långt framme att vi har lärare på plats. De har börjat jobba efter det här konceptet och förbereder för att bygga upp verksamheten så att vi kan börja ta emot elever.
I första steget har kommunen rekryterat en handfull lärare, som är "native speaking", och kommer anställa fler utifrån behov. De kommer från hela Sverige och världen. Till Torpgärdsskolan har det kommit en lärare från Australien och en från Holland. På Stureskolan finns det en från Bulgarien som har undervisat i Kenya, en från England och en från Nya Zeeland med mycket stor IB-erfarenhet.
– Nu hörs flera språk i skolkorridorerna och vi har fått inflyttning till Boden. Det kittlar att starta en internationell skola i kommunal regi, säger Ulrik Bylander.
– Det är viktigt att vi är snabba annars får vi inte hit de här entreprenörerna och deras anställda. Kommunen försöker jobba för att vara attraktiva för alla parter i familjerna som flyttar hit, även barnen. Vi kommer nu kunna erbjuda undervisning på engelska hela vägen ända upp till och med gymnasiet och det är helt nytt, säger Malin Westerlund.
Det finns dock en skillnad mellan grundskolan och gymnasiet. På låg-, mellan- och högstadiet tar man bara emot elever som under en begränsad period kommer att bo i Boden eller gått IB och vill slutföra ett program, men gymnasiet har nationellt intag till IB Diploma programme.
Malin Westerlund och Urik Bylander har dessutom själva fått sätta sig i skolbänken och fortbilda sig i Head of school IB.
– Det är en väldigt bra utbildning, tillägger hon.
Även de nya lärarna på plats kommer under februari att vidareutbildas. IB har ett väldigt tydligt utbildningsprogram för att man ska få undervisa och kunna hålla ihop utbildningen oavsett var den bedrivs.
Både Malin Westerlund och Ulrik Bylander är mycket intresserade av det världsomspännande utbytet, som är centralt inom IB. Skolorna samarbetar för att kunna garantera kvalitén på undervisning och kunskapsnivå.
– Man talar också mycket om hur man tar tillvara de olika kulturerna och erfarenheterna. Utmaningen för oss och lärarna är att vi ska få IB-skolan att bli en del av vår vanliga grundskola och kunna ha ett utbyte. Vi ska ju växa tillsammans och kommer att bredda och öka kompetens i och med det här, säger hon.
Nu pågår arbetet med att färdigställa lokaler och beställa material, bland annat är IB-bibliotekens utformning färdigbestämda, för att kunna starta upp höstterminen 2023.
– Men vi kommer redan under vårterminen att kunna ta emot enstaka elever. Det hänger ihop med etableringen och hur bygget av stålverket går. Vi dansar i takt med dem, säger Malin Westerlund.