Unik utbildning på Ing 3-området

Det är många som gått vakt på Ing 3-området i Boden - nu ska väktare utbildas på samma plats.I februari börjar Väktarskolan AB med en unik utbildning.- Boden är en perfekt plats, säger Patrik Nicklasson, vd.

Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

BODEN2008-12-30 06:00
Väktarskolan har i dag utbildning i Stockholm. I Boden ska mellan 1 500 och 3 000 väktare utbildas per år och eleverna kommer från hela landet. Företaget har köpt en av kasernerna på Ing 3-området och kommunen blir ett utbildningscentrum.
- Vi har letat en plats för att kunna ge fullständig utbildning. Eleverna ska inte bara studera på platsen utan även kunna bo där. Det kan man göra i Boden.
Gratis boende
Nicklasson säger att man bland annat letat i Stockholm, men där skulle kostnaderna för en fastighet hamna kring elva-tolv miljoner.
Vad Väktarskolan betalat för fastigheten i Boden vill Nicklasson inte avslöja, men säger att man kommer att satsa två miljoner kronor på renovering.
- Eleverna kommer också att få bo gratis. I Stockholm skulle de tvingas betala 8 000 kronor.
Nicklasson berättar också att om satsningen i Boden slår väl ut kommer man eventuellt att flytta huvudkontoret till kommunen.
- Då kommer vi att köpa kanslihuset och bygga om i det, säger han.
Nicklasson besökte Boden i somras och fattade då tycke för både staden och Ing 3-området.
- Jag blev förälskad i stan och tänkte att det måste gå att göra något vettigt på Ing 3-området. Det vore synd om lokalerna skulle stå tomma. På den vägen är det.
Teori och praktik
Utbildningen planeras att starta den 2 februari och är sex veckor lång. Den omfattar både teori och praktik och eleverna blir fullt utbildade skyddsvakter.
- Det handlar om en utbildning som är unik, säger Nicklasson.
Noterbart är att företaget G4S, som ska etablera sig i Boden, är en av Väktarskolans kunder.
Etableringen av skolan kommer att ge tiotalet arbetstillfällen. Förhandlingarna har pågått ett par månader och i dagarna har avtalet skrivits på.
- Det känns fantastiskt med ännu en ny etablering. Det är en form av nyårsgåva och det fina med den är att den drar folk från hela landet. Likaså ger den synenergieffekter inom servicenäringen, säger kommunalrådet Olle Lindström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om