Unik utbildning med succéstart

Unik utbildning till indiespelutvecklare har fått en succéartad start. "Jag vill göra egna spel och bli karaktärsdesigner", säger Bilal Zubeidat från Stockholm. Han är en av 24 studenter som finns på plats.

Utvecklare. William Hambraeus, Stockholm, Tom Lindström, Boden, Bilal Zubeidat, Stockholm, och Emelie Rönnlund, Råneå, andra dagen på utbildningen till indiespelutvecklare.

Utvecklare. William Hambraeus, Stockholm, Tom Lindström, Boden, Bilal Zubeidat, Stockholm, och Emelie Rönnlund, Råneå, andra dagen på utbildningen till indiespelutvecklare.

Foto: Lena Tegström

BODEN2017-08-22 20:13

Lars Lundqvist är studierektor på Sunderby folkhögskola, som i samverkan med företaget Changemaker Educations genomför utbildningen på Boden Business park.

– För mig är det lite av en dröm som gått i uppfyllelse. Vi har jobbat hårt för det här, säger han.

Resan startade för drygt ett år sedan. Tidsmarginalerna har varit snäva, men på måndagen slog Sveriges första utbildning inom indiespelutveckling upp dörren. Det tack vara stort engagemang och ett lyckat samarbete, enligt Lars Lundqvist.

– Från början var tanken att ta in 35 elever. För att skapa de bästa möjliga förutsättningarna har de dragit ned till 25 platser. De hade ett 40-tal sökande. Intaget har skett genom antagningar där kunskap, erfarenhet och motivation har varit viktiga faktorer. 15 av dem som börjat utbildningen kommer utanför regionen från Göteborg och norröver. Flertalet kommer från Stockholm.

– När vi sökte lokal tittade brett och när den här möjligheten i Boden öppnade sig så är det den klart bästa platsen med tillgång till flexibla lokaler och studentboende, säger Lars Lundqvist.

Nästa år kommer de att ta in en till årskull. Utbildningen bygger på praktiskt lärande.

– Vi kommer att ha många projekt och de kommer att göra ett stort antal spel under utbildningen. Många häftiga spelidéer kommer att förverkligas här, säger Oskar Pettersson, utbildningsansvarig på Changemaker.

Han tillägger att det här är första steget att starta en spelindustri i norra Norrland.

– Det här är ett sätt att få hit intresserade och talanger.

Utbildningen är en två-årig yrkesutbildning på eftergymnasial nivå. Studenterna blir anställningsbara eller kan starta eget. Förhoppningen är att få spelföretag att etablera sig i regionen.

– Hela spelbranschen växer. Arbetsmarknaden är lysande efter genomförd utbildning. Branschen skriker efter kompetens. Kompetensbehovet finns lokalt, nationellt och internationellt, säger Lars Lundqvist.

Redan dag två har studenterna inlett sitt första spelprojekt. Dag tre ska de göra ytterligare ett. Oskar Pettersson förklarar att det är små explosiva projektet för att få igång dem. Vid ett bord sitter William Hambraeus och Bilal Zubeidat från Stockholm tillsammans med bodensaren Tom Lindström och Emelie Rönnlund från Råneå. De gör ett brädspel där de bytt ut sten, sax och påse till andra element.

William Hambraeus är intresserad av spelutveckling och hade sökt flera utbildningen, men valet föll på den här eftersom den lät kul.

– Jag har alltid varit intresserad av spel och har alltid velat hålla på med det. Drömjobbet är att bli spelutvecklare och det här var en bra chans, säger Tom Lindström.

Förutom drömmen om att utveckla egna spel vill Bibal Zubeidat också hålla på med konceptkonst och kunna supporta och leda. Han tycker det var lite läskigt att flytta, men kul att träffa nya kamrater. Emelie Rönnlund bedömde att utbildningen passade henne och kommer att pendla hem. De som inte kan det bor i ett studentboende i Sävast.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!