Ungdomar förgiftades av knarklassad svamp

Den narkotikaklassade toppslätskivlingen lockar ungdomar i Boden att bege sig ut i kohagen.- Vi har haft några förgiftningsfall på Sunderby sjukhus, säger Astrid Rendahl, enhetschef på akuten.

Astrid Rendahl, enhetschef på akuten, bekräftar att de haft några fall med drogsvamp på akuten.FOTO: Pia Hanzi

Astrid Rendahl, enhetschef på akuten, bekräftar att de haft några fall med drogsvamp på akuten.FOTO: Pia Hanzi

Foto: Pia Hanzi

BODEN2009-09-17 06:00
Toppslätskivlingen växer på välgödslade gräs- och ängsmarker och svampen innehåller ämnen som tillsammans med alkohol leder till en häftig "tripp" som det beskrivs på vissa hemsidor. Förra året uppgavs gällivareungdomar plocka drogsvampen och i år förekommer tips att ungdomar från Erikslund är ute och letar toppslätsskivlingen i Norra Svartbyn där det finns gott om betesmarker.
Chattsidor
- Bruket och missbruket med drogsvampar dyker upp med jämna mellanrum när unga ska experimentera med droger. De som inte orkar gå ut och plocka svamp prövar något annat istället, säger P-O Andersson, narkotikaenheten i Luleå.
Enligt narkotikapolisen är det i dag bara att slå ett ord på internets sökmotorer för att få tips på hur man tillreder drogsvampen på olika hemsidor. Hur många som missbrukar svampar har däremot polisen inga siffor på.
- Däremot ser vi många samtal som förs i dag på nätet och öppna chattsidor om just drogsvampar. Toppslätskivlingen är olaglig att plocka eller inneha i Sverige.  Alla vuxna måste hjälpas åt, även om det handlar om ett föräldraansvar att veta vad barnen håller på med,säger P-O Andersson.
Dödsångest
Effekterna av svampen är också oberäkneliga, enligt giftinformationscentralen. I stället för eufori kan svampätaren drabbas av dödsångest, hjärtklappningar och hallucinationer som är så otäcka att man uppsöker sjukvården.
På Sunderby sjukhus har det förekommit en del ungdomsfall under pågående sva mpsäsong.
- Det stämmer, men jag vill inte på grund av sekretessen uttala mig hur många eller om det medicinska tillståndet hos de drabbade, säger enhetschefen Astrid Rendahl.
Hon hänvisar i stället vidare till verksamhetschefen och överläkare Per Fahlesson, medicinskt ansvarig för barn under 18 år.
- Varje år brukar det komma några ungdomar som plockat giftiga svamparna och vi håller givetvis koll på symptomen. Någon klar bild av förekomsten av drogsvamp har jag däremot inte. Alla barn som misstänkts droga sig med alkohol eller andra preparat tar vi alltid prover på. Socialkontorets ungdomsenhet kopplas också in när det gäller minderåriga personer, säger Fahlesson.
Fakta
Toppslätskivling
Toppslätskivling (Psilocybe semilanceata) är en i Sverige mindre allmän psykedelisk svamp som växer främst på välgödslade gräs- och ängsmarker i hela Sverige från de sydligaste spetsarna upp till fjällmarkerna i norr.
Toppslätskivlingen är en hygrofan vilket innebär att den ändrar färg efter fuktighet. Den är vid torrt tillstånd halmfärgad eller sandgul och går mot grå-, brun- eller mörkbrun vid vått tillstånd. Den är en 4-9 cm hög svamp, har mycket smal fot och hatt med en spetsig topp. Foten är väldigt ofta karaktäristiskt skruvad eller krokig vilket till viss mån skiljer den från andra svampar i liknande miljö.
Toppslätskivlingen innehåller en hög halt av den hallucinogena substansen psilocybin. Svampen är därför narkotikaklassad och därmed olaglig att plocka eller inneha i Sverige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om