Unga och aningen äldre övar tillsammans

Under övningen Höstlövet så tränar pansarbataljonens enheter med nyanställda soldater och mer erfarna officerare samtidigt i en så kallad stridskontakt.
- Jag tycker det fungerat bra, det är en perfekt hopsatt åldersmix, säger kompanichefen och kaptenen Ted Ström.

Foto: Kurt Engström

BODEN2011-11-14 16:09

Han har själv tjugo år i det militära yrket och är vagnchef för fordonen. Den del av övningen som NSD följer sker i området runt Bodsjötorpet utanför Boden, med en fjärdedels styrka av en normal bataljon på plats. I terrängen och efter grusvägen dundrar de tiotalet enorma bjässarna, stridsfordon 90 som väger 20 ton och den tyngre Leopard med matchvikten 63 ton fram. Bataljonen skjuter skarpt samtidigt som man övar mekaniserad anfall med understöd av artilleri.

- Det är ingen som i förväg bestämmer vem som ska vinna utan det gäller att se till att göra det lyder "krigsordern.", säger informationschefen Wilhelm Guldbrand, I 19.

Skarpskjutning
Ett kort tag avstannar övningen för att soldaterna tillsammans med pressen även ska få följa artillerielden när det sköts skarpt med granater.

- Det är inte så många tillfällen vi skjuter indirekt eld, säger bataljonsövningsledaren Jörgen Degerlund, pansarskyttekompaniet.

Några som tycker övningen varit lärorik vad gäller gruppsammansättningen är kontraktsanställda soldaterna Max Lindeborn, 21, och Astrid Walum, 20. De agerade som skyttesoldater på stridsvagnen under övningen.

Siktar mot utlandet
- Jag har varit anställd ett år och vi har inte kunnat samöva tidigare som vi gjort i dag. Att jobba som soldat är något helt annat än att sitta på kontor. Det blir nog mer hålligång i natt. Jag vill gärna på utlandsuppdrag så småningom, säger Max Lindeborn.

- Jag siktar också mot utlandsuppdrag. Det bästa med soldatyrket är att det är variationsrikt och att jag träffar mycket människor, säger Astrid Walum ensam tjej under övningen.

Syftet med Höstlöv är att träna runt 500-600 anställda officerare och soldater inför en nationell insats i första hand men också en internationell insats längre fram. Förutom pansarbataljonen så har även jägarbataljonen, Skyddscentrum och A 9 funnits med i övningen som avslutas under onsdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om