Vi träffar 23-åringen på Lärcentrum där kommunens vuxenutbildning finns. Det blev en krokig väg innan Theresia fann sitt drömyrke. Hon hoppade först av Naturbruksgymnasiet efter bara ett år.
– Det var inget för mig. Jag började estetlinjen istället för jag tycker om musik. Efter gymnasiet sökte jag till sjuksköterskeutbildningen. Efter en termin slutade jag för det var för mycket administrativt arbete.
Alternativet blev att läsa till lärare, men Theresia blev gravid under studietiden.
– Så jag avbröt studierna. Min dotter Ophelia är i dag ett år och nu studerar jag igen. Jag gillar att ta hand om människor så därför tror jag att ett vårdyrke är perfekt för mig.
Varför kommunal vuxenutbildning?
– Min bror har gått undersköterskeutbildningen på lärcentrum. Han läste i hög takt och jobbar i dag på sjukhus. Så det kanske ligger i släkten att jobba i vården, säger hon.
Theresia har valt att läsa på distans. Från början läste hon 25 procent vilket motsvarar en kurs i taget.
– När mitt barn började förskolan kunde jag läsa mer, för annars är det himla svårt när man har små barn. Just nu läser jag tre kurser vilket motsvarar 75 procent men sedan måste jag gå i studietakt.
Skälet är att Theresia fått jobb åt Inre kraft på en 70 procents anställning.
– Jag ska jobba inom hemtjänsten. Inre Kraft ställer inte krav på att man har en undersköterskeutbildning utan värdesätter mer personlig lämplighet hos sina anställda. Givetvis är arbetsgivaren positiv att jag ska slutfölja min utbildning. Målet är att bli klar men utbildningen får ta den tid den tar. Jag måste ta den i min takt för annars blir det för mycket.
Theresia tror det blir enklare för henne att hitta jobb om hon är utbildad undersköterska.
– Utbildningen är min livhake. Jag kommer aldrig vara utan jobb som undersköterska. Jag tänker väldigt praktiskt när det gäller den delen. Nu kan jag försörja mig under utbildningen när jag jobbar och behöver inte ta studielån, säger hon.
Caroline Hjelte är en av tre lärare på utbildningen som undervisar i vård - och omsorgskurser. Hon började själv som solflicka på Erikslund när hon gick gymnasiet.
– Det tyckte jag var väldigt spännande. Min mormor var undersköterska så jag fattade lite intresse för yrket. Mormor var väldigt stolt över jobbet och hade en fin brosch. Sedan blev min morfar sjuk i demens och jag blev som inne i vård och omsorg när jag hjälpte honom. När morfar flyttade till Erikslund så blev valet att börja jobba där. Jag var då 18 år, säger Caroline.
Hon jobbade i fem år som outbildad inom vården eftersom arbetsgivaren inte ställde kravet på utbildning.
– Jag hann vara på väldigt många ställen så det känns som om man känner alla. Både på boenden, hemtjänsten, personlig assistans och inom psykiatrin. Det var både kul och spännande att möta så många olika miljöer inom vården, säger Caroline.
2004 började hon läsa på Komvux till undersköterska i två år.Efter att fött barn och senare utbildat sig till demensvårdsutvecklare jobbar Caroline i dag som yrkeslärare sedan 2018.
– Jag kände själv att jag ville läsa för att kunna undervisa pedagogiken.Jag fick jobb innan jag var färdig för det fanns ingen lärare. Det behövs kompetens för att kunna sköta jobbet som undersköterska och ta hand om brukarna på rätt sätt, säger Caroline Hjelte.