Matskandal - krigsflyktingar får mat som gör dem sjuka

Krigsflyktingar från Ukraina har drabbats av matförgiftning av maten de fått på ett asylboende i Boden. Ett barn fick föras till sjukhus. Enligt bodensaren Olga Granbom tar Migrationsverket inte till sig problematiken. ”Det är inte hållbart att lösa det med receptfria läkemedel.”

"Maten gör att vi får problem med magen och vi har sagt det till Migrationsverket."

"Maten gör att vi får problem med magen och vi har sagt det till Migrationsverket."

Foto: montage

Boden2022-04-06 18:46

Olga Granbom berättar, att flyktingarna från Ukraina dels har placerats på asylboendet på Rotorvägen och i lägenheter på Prästholmen där de har möjlighet att laga mat själva och får högre dagersättning för att ha råd att köpa mat, dels på Kanslihusvägen där de erbjuds mat och får lägre dagersättning.

– Den är jättelåg.

De flesta på boendet är barnfamiljer, merparten ensamkommande kvinnor med sina barn. De får frukost, lunch och middag samt frukt.

– Det levereras ingen barnmat, varken välling eller gröt till de små, som inte kan äta maten som serveras, säger Olga Granbom.

Vi träffar Asia Dakho, 26 år från Kiev, som bor på boendet med sin dotter.

– Maten är inte fräsch, inte varje dag men ofta. Det är också mat som vi inte är vana vid. Min dotter tål den inte, som idag var det starkt kryddade köttbullar. Vid ett tillfälle spydde hon fyra dagar i rad, men fler barn har drabbats.

Olga Granbom berättar, att en pojken blev svårt matförgiftad 27 mars och fick åka ambulans till sjukhuset, efter det fick familjen byta boende.

– Före helgen matförgiftades ett 20-tal.

Trofo Invest & Trading Company AB i Kalmar levererar maten.

– Som vi förstått det av personerna som levererar den med en skåpbil så lagas och fryses maten i Kalmar. Sedan transporteras den hit upp och förvaras i någon sorts lokal, men jag vet inte om de kommer hit med redan uppvärmd mat eller om de har någon anläggning för att värma upp den på plats, säger Olga Granbom.

Flyktingar hon talat med har berättat om mögligt pålägg och sur mat som smakade konstigt.

– När de klagat på det har företagets personal själva luktat på den och kastat bort all mat och lagat någon sorts gröt i stället. Så de är medvetna om att maten är ofräsch, men det händer ingenting.

Olga Granbom berättar, att det inte är alla krigsflyktingar som har haft med sig egna pengar.

– Och de som har med sig pengar får inte växla in dem, så de är värdelösa nu. Flera har försökt att åka till Luleå och växla på Forex, men de tar inte emot ukrainska pengar längre eftersom de inte har något värde så länge det pågår ett krig i landet.

Enligt henne har flyktingar nu gjort en skrivelse till Migrationsverket och på tisdag hade de samlat ihop 136 underskrifter.

– Alla har inte hunnit skriva på. De har gjort det här för det är helt meningslöst att gå till kontoret och prata med Migrationsverkets anställda, för de tror att det handlar om att de inte gillar maten. Men, de gillar all mat bara den är fräsch. Personalen vill inte förstå eller tar inte till sig problematiken. I stället borde de gå till botten med vad som är fel, tycker Olga Granbom.

Hon påpekar, att flyktingarna från Ukraina inte kommit hit för att vara jobbiga och dryga mot Migrationsverkets personal, utan för att de flytt från Rysslands invasionskrig.

– De är väldigt tacksamma för att Sverige tagit emot dem, men de måste få en dräglig tillvaro här och maten är livsnödvändig. Jag har varit till boendet och lämnat kassvis med receptfria mediciner, främst mot illamående och kräkningar, diarré och diverse magproblem. Det är inte hållbart att försöka lösa situationen med läkemedel och insamlingar av donationer till barnmat. Det finns äldre barn och vuxna som behöver äta, utan att bli matförgiftade. De är uppgivna.

Dagersättning

På boenden där mat ingår är dager­sätt­ningen:

24 kr/dag för vuxna ensamstående

19 kr/dag per person för vuxna som delar hushållskostnader

12 kr/dag för barn t.o.m. 17 år.

På boenden där mat inte ingår är dager­sätt­ningen:

71 kr/dag för vuxna ensamstående

61 kr/dag och person för vuxna som delar hushållskostnader

37 kr/dag för barn 0–3 år

43 kr/dag för barn 4–10 år

50 kr/dag för barn 11–17 år.

Karta: Kanslihusvägen 4
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!