Tysta elever på träff om EU
Frågorna var få när gymnasieungdomarna hade möjlighet att ställa socialdemokratiska EU-kritikern Anna Hedh mot väggen.- För unga borde det vara viktigt att veta vad som är på gång. EU-parlamentet skapar lagar som gäller när ni själva är vuxna, säger hon.
Läraren Dors Lundin-Nygård fick hoppa in och ställa någon fråga till Anna Hedh när elevernas frågvishet tröt en aning.FOTO: LENA LEFFLER
Foto: Lena Leffler
I går besökte Anna Hedh, ordförande i socialdemokratiska EU-kritiker, Boden för att prata med gymnasieungdomar och även medverka på ett kvällsmöte.
Hedh var den enda av 220 so-
cialdemokrater i parlamentet som röstade nej till Lissabonfördraget.
Hon står också emot Bryssels gubbklubbar - arbetar för jämställdhet och mot sexslavhandel.
Få kvinnor
Anna Hedh är med i jämställdhetsutskottet och är besviken över att av 785 ledamöter i EU-parlamentet är bara 30 procent kvinnor.
- Det blir en helt annan jämställdhetskultur med fler kvinnor än om män över 55 år påverkar den politiska lagstiftningen. Jämställdhetsarbetet har stannat upp i EU genom högermajoriteten som finns där. Högermajoriteten har också satt en kvinnlig ordförande, en gammal minister från Slovakien, i jämställdhetsutskottet som är emot homosexuella och abort och för prostitution. Vi försökte avsätta henne, men det gick inte, säger Anna Hedh.
Tysta elever
Hedh sitter också i inre marknadsutskottet.
- Är det inga konsumenter härinne? Eller någon som handlat utanför Sverige?
Hedh försöker få igång elevernas frågvishet.
Men det går trögt, trots att Hedh påpekar att det finns "inga dumma frågor".
Så Anna Hedh pratar vidare om lagstiftning och om försöket att få bort trafikdatakostnaderna.
- När jag tog upp frågan med utskottets ordförande så bjöds det in telecombolag som skulle komma med förslag inom ett halvårom hur man kunde sänka trafikdatakostnaderna. Annars skulle man lagstifta. Det kom inga förslag så därför tog EU-parlamentet beslutet att sänka kostnaderna från augusti förra året.
Det går att påverka
- Förslaget till mig kom faktiskt från en kille i Nybro så det här visar att det går att påverka. En ung tjej ville ha en gemensamt tågbiljettsystem i Europa för det skulle bli lättare, men dit har vi inte hunnit än, säger Anna Hedh.
Hon fick också frågan om vad alla Europas presidenter pratar om för problem.
EU:s ministerråd samlar alla
Europas partiledare och presidenter och har största makten.
- Presidenterna har olika åsikter om trafficking som är ett stort problem i EU. Det är en känslig fråga man kanske inte lägger sig i. I dag har man till och med fackföreningar för prostituerade i Östeuropa, säger Anna Hedh.
Vill värva unga röster
Med NSD närvarande så klagar Anna Hedh även över den svenska pressens ointresse för EU-frågor och för hennes pressmeddelanden.
- Först när beslutet börjar gälla blir det en nyhet, säger Hedh.
Själv försöker hon, som socialdemokratisk EU-kritiker, värva unga röster bland gymnasieungdomar.
Hedh uppmanar eleverna att åtminstone poströsta eller rösta blankt om de inte vill missa studentskivan.
I dag finns fem socialdemokrater med i EU-parlamentet och Anna Hedh ligger på den femte och sista platsen på valsedeln.
- Visst, varenda röst spelar roll, säger Hedh.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!