När beskedet kom förra veckan, att musiklinjen på Björknäsgymnasiet läggs ner, kom många starka reaktioner. När nu beslutet om nollintag stoppats och ansvariga bestämt sig för att utreda frågan vidare var lättnaden stor på flera håll.
Varför gör då politiken i Boden denna vändning? En av orsakerna uppges vara att den tidigare utredningen saknade kulturens perspektiv.
– Det är fler som måste vara med på det här. Vi utredde bara gymnasiesidan, berättar Johan Lund (S), ordförande i arbetsmarknads- och utbildningsnämnden i Boden.
Vilka fler behöver vara med?
– Hela kulturen i Boden. Vi behöver tillsammans se hur vi ska kunna göra framöver, i nya former, tillsammans med Kulturskolan och andra.
Ert beslutsunderlag hade med andra ord brister?
– Utifrån helheten, ja. Det tar vi till oss. Vi måste vara fler personer vid bordet, det är inte bara gymnasiet vi ska fokusera på. Vi måste göra ändringar i alla delar av förvaltningen.
Ni har pekat på för dåligt elevunderlag. Hur ser ni på det nu?
– Det är fortfarande för få som söker, så det är ändå rimligt att se över den situationen. Men vi måste se vad vi kan göra åt det.
Det beslut ni tog i torsdags, var det förhastat?
– Ja, det var ett för smalt beslut. Det påverkade mer än vad vi hade utrett.
Hur görs utredningar egentligen, om de görs med sådana här brister?
– Det är väl en del vi lärt oss. Att alla måste vara med. Men det är inte ovanligt att man tittar på beslut igen, på grund av olika anledningar. Oavsett om det blivit mediala frågor eller inte.
Hur mycket har ni vägt in de starka protesterna i media?
– Det är inte mängden reaktioner vi vägt in, det är kvalitén i vissa av dem. Argument som gav ny förståelse.
Kan du ge exempel på något sådant argument?
– Det är väl främst att det saknats förankring i hela kulturen i Boden. Vi måste förankra så att folk hänger med. Och för det behöver vi mer tid.
Hur lång tid ger ni utredningen den här gången?
– Året ut i alla fall.
Vilka sitter med i den framöver, kan du ge några namn?
– Det är det vi ska sätta oss ner och titta på nu.
Det var tänkt sparas totalt 3,2 miljoner på att lägga ned Musikgymnasiet. Boden kommun måste spara totalt 8 miljoner detta år. Hade man lagt ned Musikgymnasiet hade man sparat 700 000 i år.
En av de som gläds åt vändningen är före detta eleven Markus Fagervall som bland annat vunnit Idol.
– Men ja! Vilken glädje det var att höra den nyheten. Underbart, säger han.