Tv-kocken på mammas gata
Tv-kocken Maud Onnermark bjöd på svalkande sommarsoppa i Galleria Enter i Boden med hjälp av Joachim Vogel, programledaren i Go’kväll. - Jag tror jag föddes extra hungrig. Jag har alltid tyckt om att äta och smaka mat. Mamma och mormor tyckte om att laga mat, säger hon.
"Jag kan längta efter riktig renskav ibland, och palt är jättegott", säger Maud Onnermark, här tillsammans med Joachim Vogel. FOTO: Nina Pettersson
Foto: Nina Pettersson
Växte upp på Sanden
Hon bor i Stockholm, men växte upp på Sandenområdet i Boden och hette då Andersson.
- Jag tycker väldigt mycket om de norrländska råvarorna, renkött och alla fiskar som finns här, som fjällröding. Jag har barndomsminnen av rökt abborre och löjrom, säger hon.
Lagom till lunchen bjöd Maud Onnermark på en friskt smakande tomatsoppa, gazpacho. Ingredienser var, förutom tomater, bland annat gurka, selleri, vitlök, vitt bröd, lite pepparfukt för att få hettan och vinäger för friskheten. Soppan toppades med crème fraîche, selleristjälkar och krutonger. Vinägern gör soppan hållbar och den kan också frysas.
- Gazpacho kan också göras på melon och citronsaft och isas ordentligt, eller på gula tomater med rostad paprika, säger hon.
Maud Onnermark fick som vanligt hjälp av programledaren i Go’kväll, Joachim Vogel, som också har rötter i länet, med en mamma från Piteå.
- Maud är en fin människa, man blir glad av att umgås med henne och när jag lagar hennes recept hemma, till exempel renfilén som är huvudrätten i dag, blir det alltid succé.
Lättlagat
I publiken sitter Gudrun Johansson, ingift moster till Maud.
- Jag ser henne varje kväll hon är på tv och vi brukar ha sommarträffar med släkten då hon bjuder på mat.
Halina Svartling samlar på kokböcker och ville ha Maud Onnermarks kokbok signerad.
- Hennes recept är lättlagade och smakar väldigt bra.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!