– Vi vill peka på några delar vi tycker är viktiga och som vi anser att mark- och miljödomstolen borde lägga in som villkor i tillståndet, säger Anna-Carin Ohlsson, chef på enheten för miljöskydd vid länsstyrelsen.
Det här är villkoren som länsstyrelsen vill att mark- och miljödomstolen ska lägga in i tillståndet:
H2 Green Steel måste visa hur stora kostnaderna är för att återställa platsen och ta hand om uppkommet avfall om bolaget hamnar på ekonomiskt obestånd. Det måste finnas en säkerhet för att detta kommer att göras.
Under stålproduktionen uppstår stora mängder slagg och andra restprodukter. H2 Green Steel har för avsikt att återvinna allt material för att undvika slaggdeponering, men länsstyrelsen befarar att det kan uppstå oförutsedda scenarier som bolaget måste ta höjd för. Det bör också villkoras hur mycket det får damma från restprodukthanteringen.
Bolaget ska redovisa förslag på hur man kan kompensera att skyddade arter drabbas.
Bolaget behöver klaragöra hur man avser att hantera ett eventuellt vätgasläckage.
Bolaget måste säkerställa att flyttningen av den flyttled för renar som finns i området kommer att fungera.
Det kommer att förekomma luftutsläpp av stoft, kväveoxider, svaveldioxid och koldioxid samt av tungmetaller som kvicksilver, bly, nickel, zink, kadmium med mera, som länsstyrelsen vill se tydligare föreskrifter om.
Det krävs tydligare beskrivningar av dagvattenhanteringen. Detta gäller även buller och vibrationer under byggtiden.
Bolaget behöver redovisa hur de ska arbeta för att hushålla med energi.
Länsstyrelsen anser slutligen att H2 Green Steel, som själv kommer att bekosta en industriräddningstjänst i beredskap, måste precisera att den finns där dygnet runt och är utrustad, bemannad och utbildad för att kunna begränsa skadan i händelse av en allvarlig kemikalieolycka.
Karin Hallstan vid H2 Green Steel berättar att de fortfarande håller på att analysera länsstyrelsens yttrande.
– Just nu ser vi inte några hinder för att svara på frågorna inom ramen för processen.
I grunden harr länsstyrelsen inget emot etableringen.
– En etablering av H2 Green Steel är positivt för länet och den gröna omställningen, det är också en viktig pusselbit i hela det svenska klimatarbetet och ett led i att minska vårt fossila beroende, säger landshövding Lotta Finstorp i ett uttalande.
Mark- och miljödomstolen planerar att hålla huvudförhandling i målet i början av juni, då ska det även göras en syn på plats i Norra Svartbyn.