Den 13 september välte en bergstruck på 70 ton på Stegras område i Boden. Föraren vårdades på iva på Sunderby Sjukhus med kraftig smärta i rygg och nacke, men fick efter några dagar komma hem. Enligt polisanmälan skulle truckföraren tömma sin last i ett grustag när marken under ser ut att ha gett vika och rasat. Trucken har då voltat baklänges ned i grustaget och landat på taket – ett fall på uppskattningsvis cirka 10 meter.
Stegra har återupptagit arbetet men valt att byta metod för den aktivitet som utfördes vid olyckan.
– Enkelt förklarat så tippar vi numera bergmassorna på säkert avstånd från schaktkanten, varpå maskin med larvband skjuter massorna framför sig över kanten i stället, säger Nils Eklund, presskommunikatör på Stegra.
Marken under trucken verkar ha rasat eller gett vika, hur kunde det ske?
– I den utredning som ansvarig underentreprenör genomfört så har denne tyvärr inte kunnat säkerställa exakt vad som hänt vid olyckan. Ett tänkbart scenario är dock att bärigheten på tipp-platsen inte varit tillräcklig.
Vad det beror på vet man inte.
– Antingen på grund av att bristande bärighet högre upp i högen, i närheten av schaktkanten, inte uppmärksammats. Eller att bärigheten i högens material längre ner i schaktet underminerats på något sätt, kanske på grund av att för mycket material tagits ur högen nedtill, säger han.
Har ni vidtagit åtgärder efter detta?
– Vi har bland annat helt övergått till en annan metod och tippar inte längre över kant. Vi använder också en så kallad tippvakt som övervakar momentet när massor skjuts över kanten, säger han.
Hos polisen utreds olyckan som arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada. Polisen kallades till olyckan och en förundersökning pågår.
Vad är bakgrunden till att ni valde att inleda en förundersökning?
– Ett arbetsmiljöbrott kan ha begåtts eftersom det har inträffat en olycka med en personskada, säger Frida Molander, förundersökningsledare.
Hur ser bevisläget ut?
– Vi har hållit en del förhör, undersökt platsen, undersökt trucken och sen återstår en del utredningsåtgärder så vi får se. Arbetsmiljöverket ska göra sin utredning också. Vi får se var vi landar, säger hon.
Olyckan utreds även hos Arbetsmiljöverket.
– Det är ett pågående ärende, händelsen har ju varit och har anmälts av ansvarig arbetsgivare, som är underentreprenör på Stegra. Vi har fått ta del av deras utredning och där är vi nu, säger Eva Hortell, arbetsmiljöinspektör.