Byggdomen är en del av miljötillståndet och gjorde att bolaget kunde påbörja markarbeten och byggnation av stålverket redan i mitten av juli 2022. Nu handlar det om driften av stålverket och förhandlingarna kör igång den 18 april. Mark- och miljödomstolen skickar chefsrådman Katarina Brodin, tekniska råden Lena Nilsson och Per Lagervall, särskilda ledamoten Lars Lövgren samt protokollförare. Förhandlingen sker i nöjeshallen Alcatraz i Luleå.
– Vid förra beslutet eller deldomen sa mark- och miljödomstolen att verksamheten var "tillåtlig" och att man på platsen får ha ett stålverk. Det är en stor fråga när det är ett nytt stålverk så det var ett viktigt beslut och på det sättet är platsen prövad, säger Lena Nilsson.
– Denna gång handlar det om att H2 GS ska få tillstånd för att producera det bolaget önskar, till exempel vätgas, järnsvamp och stål. Det blir viktigt för omgivande miljö och kringboende vilka villkor för utsläpp och andra bestämmelser som ska gälla.
Det är avsatt tre dagar. Tror du ni hinner klart?
– Ja det är nästan som en tiotusenkronorsfråga. Det är svårt att planera en så här stor förhandling generellt för man vet inte hur länge alla aktörer kommer att prata. Jag vet inte vilka som kommer från H2 GS. Bolaget tar med dem de önskar. Det kan även dyka upp några kringboende som vill säga något. Vi tror att vi ska hinna med allt under den här tiden, men har även lagt till en reservdag.
Är det tuffa regler för driften och utsläppen för stålverk?
– Det är samma regler som gäller för all verksamhet i Sverige egentligen. Det finns inga särskilda regler för just stålverk. Här handlar det om hur mycket man får släppa ut i luften som ska göras oberoende av vad det är för anläggning. Så det finns inga regler som plötsligt "slår till" utan det är en avvägning. Det är därför det tar lite tid att gå igenom en sådan här ansökan.
Det är ett stort beslut?
– Ja, för det är ett nytt stålverk i Sverige som man normalt inte har och en stor industrianläggning. Vissa frågor är säkert enklare och vissa är säkert svårare i processen. Men alla ska ju behandlas.
När kommer domen?
– Det bestäms sista förhandlingsdagen. En dom kan nog ta upp till två månader, säger Lena Nilsson.