Tre av fyra avlopp var bristfälliga: "Jobbigt"

Boden kommuns inventering av små avloppsanordningar har visat att 75 procent eller tre av fyra avlopp har varit bristfälliga under åren 2009-2017."Vi har fått blandade reaktioner på kontrollen. De flesta har en förståelse för att bristfälliga avlopp måste åtgärdas", säger miljöinspektören Niclas Granström Bergh.

Miljöinspektör Niclas Granström Bergh, säger att man möts av blandade reaktioner under inventeringen. " Det kan vara jobbigt om det är ett dåligt avlopp och det kanske krävs en större insats för att åtgärda det", säger han.

Miljöinspektör Niclas Granström Bergh, säger att man möts av blandade reaktioner under inventeringen. " Det kan vara jobbigt om det är ett dåligt avlopp och det kanske krävs en större insats för att åtgärda det", säger han.

Foto: Lena Leffler

Boden2020-12-14 15:45

Det är fastighetsägarens ansvar att kontrollera att anläggningen fungerar. Idag är man uppe i 1250 stycken inventerade avloppsanordningar i Bodens kommun sedan starten 2009. Under årens lopp har det visat sig att en del avlopp inte var kända för miljöförvaltningen så därför blev antalet fler.

– Här handlar det om avloppsanordningar som inte är registrerade eller anmälda till tekniskas slamtömningsregister (saknar tömning) och kan vara en risk för människors hälsa och/eller miljön, säger Niclas Granström Bergh.

 I dag uppskattar miljö- och byggnämnden att det finns totalt cirka 2250 små avloppsanordningar i Bodens kommun.

– Avloppen ska ha en godtagbar standard 2030 så då blir 2028 sista året som vi inventerar för att hinna med allt, säjer kommunalrådet Johan Gröhn (C), även miljö- och byggnämndens ordförande.

undefined
Det är en bild som togs under inventeringen av de små avloppsanordningarna.

De inventerande områden har valts ut efter känslighet. Exempel är vattenskyddsområden, vattendrag med övergödningsproblematik och Natura-2000 område. Hittills har 14 ställen inventerats (se faktaruta). 

Miljöinspektör Niclas Granström Bergh kom in i inventeringen 2018, då inventeringstakten också ökade. Först var det 50 per år till att nu vara uppe i siffran 150 från 2017.

– När det gäller avloppen vi vill snabbt få upp dem som leds ut till Råneälven eller andra vattendrag utan att genomgå rening. Men även få upp dem som inte ryms i slamtömningsregistret som är en risk dels för hälsan och närliggande vattentäkter, säger han.

undefined
Miljöinspektör Niclas Granström Bergh, säger att man möts av blandade reaktioner under inventeringen. " Det kan vara jobbigt om det är ett dåligt avlopp och det kanske krävs en större insats för att åtgärda det", säger han.

Av de avlopp som inspekterades mellan åren 2009-2017 så visade sig 75 procent vara bristfälliga. Folks reaktioner har varierat när deras avlopp blivit synat.

– Det är väl en del blandade känslor. Jag upplever väl att många förstår vikten av tillsynen, men det kan samtidigt vara jobbigt om det är ett dåligt avlopp och det kanske krävs en större insats för att åtgärda det. Det får man kanske ha förståelse för när man är på plats. Senaste åren har vi handlagt cirka 50-60 beslut för nya avloppsanordningar per år, säger miljöinspektören.

Kostnaderna för att anlägga ett enskilt avlopp kan också variera stort. Avgörande är om Wc-vatten eller enbart disk och duschvatten ska ledas till en avloppsanordning.

– Man bör kontakta samhällsbyggnadskontoret för råd innan man tar in offerter. Det finns möjlighet att söka bidrag för nyanläggning av avloppsanordningar men för att få det krävs att vissa kriterier är uppfyllda, säger Niclas Granström Bergh.

undefined
Kommunalråd Johan Gröhn (C) säjer att de enskilda avloppen ska ha en godtagbar standard 2030.

Inventeringarna som genomförts under elva år har även medfört att det finns ett antal ärenden som behöver följas upp.

– Vi behöver säkerställa att miljö- och byggnämndens förelägganden och förbud efterlevs och för att minska eftersläpande ärenden, säger Niclas Granström Bergh.

undefined
Bilder som är tagna där att avloppsrör leder ut i vatten.

Därför blir det ett tillfälligt uppehåll under 2021 då det även tas fram underlag för kommande inventeringsområde. Bodens kommun har under två års tid kunna nyttja en va-rådgivare i ett projekt med andra kommuner vilket gjorts för att undvika jävsituationer.

– Vi kommer inte fortsätta med projektet för det gav inte lika mycket som vi önskat.  Inventeringen har utvecklats och kommunen har duktiga miljöinspektörer som genomför den vilket gör att vi kan erbjuda en serviceinriktad myndighetsutövning, säger Gröhn.

Inventering 2009-2020

De byar som hittills fått sina enskilda avlopp inventerade är Kusön(2009),Kusån (2010-2011),Sävastnäs (2010-2011,2013), Altersjön(2013),Vittjärv (2013-2014), Kusträsk (2014), Gammelbyn (2015), Rasmyran (2015-2016), Mockträsket, Lombäcken (2017), Övre Buddbyn (2017), Skogså, Brobyn, Vibbyn (2017), Råneälvens avrinningsområde (2018-2020). Av de avlopp inspekterades mellan 2009- 2017 så visade sig 75 procent vara bristfälliga.Under 2021 kommer underlag för kommande inventeringsområde att tas fram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!