Tre åtalas för cigarettsmuggling i mega-skala

Tre män från Boden åtalas för att ha smugglat in nio miljoner cigaretter, det största beslag som har gjorts i Norrbotten.De riskerar fyra års fängelse om de fälls.

Genom att smuggla in 9,1 miljoner cigaretter från utlandet har de tre Boden-männen  undanhållit 14,7 miljoner kronor i skatt. De åtalas nu och riskerar upp till fyra års fängelse. Beslaget är det största som gjorts i Norrbotten.FOTO: Tullverket

Genom att smuggla in 9,1 miljoner cigaretter från utlandet har de tre Boden-männen undanhållit 14,7 miljoner kronor i skatt. De åtalas nu och riskerar upp till fyra års fängelse. Beslaget är det största som gjorts i Norrbotten.FOTO: Tullverket

Foto: Tullverket

BODEN2010-08-05 06:00
Genom att smuggla in cigaretterna från utlandet har de tre männen - 32, 37 respektive 53 år - undanhållit 14,7 miljoner kronor i skatt, enligt Tomas Persson, åklagare vid Internationella åklagarkammaren Stockholm.
Han menar att det stora partiet, 52 pallar - totalt cirka 9,1 miljoner cigaretter, troligen varit avsett att säljas i hela Norrland.
- Det finns knappast så många rökare i Boden att det finns avsättning för alla cigaretterna där.
Vad är partiet värt?
- Tja, ett paket cigaretter kostar nästan en 50-lapp i butikerna och det här är ju över nio miljoner cigaretter.
Det skulle bli över 22 miljoner kronor?
- Det exakta värdet av smuggel-cigaretter är svårt att fastställa. Men att partiet är värt ett mångmiljonbelopp är helt klart.
Två av männen, 32-åringen och 37-åringen, sitter häktade medan 53-åringen är på fri fot.
- Det har även varit andra personer delaktiga i brottet. Men dessa har vi inte kunnat identifiera, säger Tomas Persson.
Riskerar fyra års fängelse
De tre männen åtalas vid Luleå tingsrätt för grovt tullbrott alternativt grov olovlig befattning av smuggelgods. De riskerar maximalt fyra års fängelse vid en fällning.
Det var den 26 maj som Tullen slog till i Boden. Tack vare inre och yttre spaning kände Tullverket till leveransen i förväg. Cigaretterna smugglades i en container där innehållet deklarerats som möbler, madrasser och handväskor från Kina. De 52 pallarna med cigaretter hade dolts bakom säckar med handväskor.
Största beslaget i Norrbotten
Containern kom till Helsingborgs hamn och transporterades sedan vidare till Malmö med slutdestination Boden.
När tullen slog till pågick lossningen av containern. Det här är det största beslaget av smuggelcigaretter som Tullverket har gjort i Norrbotten.
Smugglingen av cigaretter till Sverige har ökat. Under 2009 beslagtogs 57 miljoner cigaretter jämfört med 19 miljoner cigaretter 2008.
Till och med juni i år har tullent beslagtagit 61 miljoner cigaretter, vilket är mer än vad som någonsin beslagtagits under ett och samma verksamhetsår.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om