Träsket hotas av råttinvasion: "Skamligt"

Boende på Prästholmen protesterar mot att Bodträsket växer igen mer och mer, vilket ökar tillgången på bisamråttor och vattensorkar.Träsket muddrades för 35 år sedan. "Det är dags igen för att få en finare sjö", säger hyresgästen Anita Åkerlund.

Hyresgästerna Anita Åkerlund, Bennet Boström, Patrik Tillman och Carina Nordström tycker att området ser ovårdat ut med alla gräsöar. " Råttorna har också ökat tack vare detta".

Hyresgästerna Anita Åkerlund, Bennet Boström, Patrik Tillman och Carina Nordström tycker att området ser ovårdat ut med alla gräsöar. " Råttorna har också ökat tack vare detta".

Foto: Lena Leffler

Boden2020-08-24 20:00

Några boende på Snorresgränd 6 har engagerat sig i frågan. De bor på olika lägenhetsplan och har från sina balkonger god utsikt över vad som hänt med träsket de senare åren.

– Jag tycker att det håller på att växa igen alldeles på tok för mycket. Det ser ovårdat ut och de gräsöar som syns på ytan är bara lite grann av allt.  Ställer man sig på balkongen och ser träsket uppifrån är det ännu mer, säger Patrik Tillman.

– De små gräsöarna lite överallt drar även till sig skadedjur som bisamråttor och vattensorkar, säger Vivianne Boström.

Hon ringde Bodens kommun redan förra året när hon upptäckte att det var "mycket gräs och elände" i vattnet.

– En andunge fastnade och blev till fågelmat. Jag ringde till miljökontoret och fick svaret att växterna var till för att syresätta vattnet. Eftersom jag inte kom längre så gav jag upp. Men i år när jag såg att det vuxit ännu mera så kontaktade jag istället länsstyrelsen och frågade om muddring och vad det kostade, säger Boström.

Enligt henne fick hon veta att det fanns blanketter att fylla i men det kostade 1600 kronor.

– Det lät överkomligt, men det ska inte vi boende behöva betala utan det är kommunens ansvar. Men det borde göras en anmälan, säger Vivianne Boström.

 Hyresgästerna tycker att den ökade tillväxten i sjön ger surt vatten och skapar en ovårdad miljö men även en tillväxt av bisamråttor och vattensorkar.

– Vi har haft svanar som häckat här några år men nu har de också försvunnit. De får väl inte behålla äggen, säger Anita Åkerlund.

– Det finns också kolonilotter på Killingholmen där även skadedjuren har möjlighet att få sin mat, säger Vivianne Boström.

– Det finns väl en anledning till muddringen och det är att vattnet måste få vara fräscht och fint. Det är skamligt när man kommer förbi träsket att det ska se ut så här på Prästholmen.

Carina Nordström har bott i sin lägenhet sedan 2007.

– Det ha skett ett allmänt förfall på området och det har bara blivit sämre, säger hon.

Anita Åkerlund har bott i 42 år på området.

– I början av 80-talet så bodde en kvinna här som jag hjälpte i hemtjänsten. Hon var stridbar och väldigt drivande när hon såg hur träsket växte igen. Men till slut fick hon igenom en muddring och vi fick en sådan fin sjö, säger Åkerlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!