Sedan Flarkenvägen stängdes har trafiken ökat på väg 383.
– Man kör via Smedsbyn i stället och vi har identifierat att trafiken kommer att öka. Vi har gjort hastighetsöversyn och sådana saker och kommer att göra åtgärder i form av att fixa busshållplatserna så att det finns säkerhet där. Vi kommer även att göra hastighetsanpassningar där det behövs, säger Peter Jonsson och fortsätter:
– Vi kanske kommer att göra åtgärder med timglas och sådana saker, som vi har att jobba med för att höja säkerheten, men jag kan inte säga exakt när det kommer vara på plats.
Kan du säga något om det kommer göras något i byarna Edet och Syden?
– Ja, det kommer göras, men jag kan inte säga exakt vad eller exakt när. Vi har identifierat problemet och kommer att titta på hela sträckningen, svarar Peter Jonsson och tillägger, att det i Smedsbyn är ganska bra förutsättningar även som det ser ut idag.
Där är det raksträcka, trottoar, gång- och cykelväg.
– Det är ett ställe man kanske inte behöver göra så stora åtgärder, men trafiken har ökat hela vägen ända in till Boden. Så självklart är det sträckor, som inte har samma förutsättningar som Smedsbyn, som kommer få åtgärder. Vi kommer titta på lösningar för att göra det säkert för alla i byarna från Vibbyn och in mot Boden, säger Peter Jonsson.
Kommer de att få information, för de känner sig lite bortglömda?
– Ja, absolut så fort vi har åtgärder på plats kommer vi att informera berörda längs den här sträckan. Vi kommer titta på vägen utifrån de förutsättningar och det vi vet nu hur mycket trafiken kommer öka och självklart ta till de åtgärder som finns. Vissa och snabba åtgärder handlar om hastighetssänkningar initialt. Det är det första man gör.
Belysning?
– Det är självklart något som man tittar på, men det ligger längre fram i tiden per definition. Sänka hastigheten kan vi göra idag. Fixa belysning är en annan sak. Byggnationer, som att bygga timglas, för att få ned hastigheten och öka säkerheten tar olika lång tid.
Fartkameror är polisens myndighetsansvar, men om det skulle bli aktuellt med fast fartkamera är det en dialog mellan polismyndigheten, trafikverket och länsstyrelsen var den/de ska placeras.
– Det är också en lite längre process innan man får dem på plats, men det är ett effektivt verktyg, säger Peter Jonsson.