NSD har varit i kontakt med flera källor som har insyn i Trafikverkets verksamhet.
De hävdar följande: det finns få större aktörer som kan ta större entreprenader i Norrbotten. Detta gör att det lätt skapas nära relationer mellan projektledare och entreprenörererna.
– Det är inte så många det handlar om. Det är Peab, NCC, Skanska och kanske ett par företag till. Man kommer i kontakt med samma personer gång på gång. Det är klart att det lätt kan bli vänskapsband, säger en källa till NSD.
Finns en press
Dessutom finns det en press på projektledare att ta projektet i hamn. Kommer det inte några anbud går inte jobbet att genomföra.
– Det är nog inte helt ovanligt att man pejlar läget med entreprenören för att så att säga komma rätt i upphandlingen, säger en annan källa till NSD.
I klarttext: det händer att upphandlingar utformas efter entreprenörens vilja, snarare än myndighetens.
Men Arnold Vonkavaara, Regionschef Trafikverket, menar att den bilden inte stämmer.
– När vi utformar förfrågningar så baseras det på det vi ska bygga. Det utformas inte för att passa en viss entreprenör. Så kan man inte jobba och det gör vi inte. Vi utformar inte utifrån en entreprenör eller en projektledare utan det är behovet som är styrande, säger han.
Få aktörer
Att få aktörer finns på marknaden här i norr är inte heller något problem, menar Vonkavaara.
– Vi har inte upplevt det så. Det är klar att större entreprenader kan inte mindre aktörer ta.
Enligt de uppgifter som NSD fått kan det läggas låga bud som vinner upphandlingar. Men sedan finns villkor om fördyringar som ofta faller ut.
– Jag vill inte spekulera på det sättet. Vi utvärderar anbuden. Vid utformandet av ett underlag finns det skall-krav som ska uppfyllas.
Han menar dock att i vissa projekt kan det uppstå behov av att komplettera.
– Då kan det bli tilläggsbeställningar, säger Arnold Vonkavaara.